Botrány tört ki egy varsói templomban az abortusztilalom miatt

-

A szentmisén olvasták fel a lengyel püspöki kar levelét, amelyben a terhességmegszakítás teljes betiltását követelik, a maradandó károsodásokat szenvedett magzat vagy a nemi erőszak miatti terhesség esetén is. Egy videó mutatja a Szent Anna templom reakcióját.


A videót a Gazeta Wyborcza napilap osztotta meg a Facebookon: ezen látható, hogy a levél felolvasása után kiabálás kezdődik (egy nőt a végén ki is vezetnek a templomból), többen botrányt emlegetnek, sokan pedig csendben kivonulnak a miséről.


W kościele św. Anny w Warszawie wierni tak zareagowali na odczytywanie listu Prezydium Konferencji Episkopatu Polski o aborcji.

Posted by Gazeta Wyborcza on Sunday, April 3, 2016

Hogy a lengyel parlament az abortusz betiltására vonatkozó javaslatot megtárgyalja, százezer aláírást kell összegyűjteni, ezeket a napokban kezdik el gyűjteni. A javaslatot támogatja Beata Szydlo miniszterelnök, és a kormánypárt PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski is, több lengyel városban viszont a hétvégén már tüntettek ellene.

A magzat védelméről szóló lengyel törvény egyébként már eddig is szigorúbb volt az európai átlagnál: eszerint az abortusz csak akkor megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A törvényjavaslat most ezt szigorítaná még tovább, vagyis ha elfogadják, akkor a nemi erőszak miatt bekövetkezett terhességet sem lehet majd megszakítani, mint ahogy a fogyatékos magzatokat is meg kell szülni – a püspöki kar külön programokat és segítséget kér az így megszületett gyermekek szüleinek.