Botrány lett Lengyelországban a kiadóigazgató körleveléből

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

A varsói kormány úgy véli, a német-svájci médiavállalat befolyásolni akarja a lengyel politikát.


Botrányt keltett Lengyelországban a Ringier Axel Springer német-svájci médiakonszern belső körlevele. A cég főnöke arra szólította fel lengyelországi alkalmazottait, hogy a múlt heti EU-csúcstalálkozó után helyezzék megfelelő megvilágításba Varsó és Brüsszel viszonyát. Mark Dekan, a Ringier Axel Springer főnöke levelét a wpolityce.pl lap közölte, és a közszolgálati tévé is idézte.


Az értékek és az ész legyőzték a primitív ideológiákat"

– írta Dekan arról, hogy az EU-csúcstalálkozó múlt pénteki zárókövetkeztetéseit, valamint a Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére a 27 tagállam annak ellenére hagyta jóvá, hogy Beata Szydlo kormányfő ellenezte.


Tuskkal együtt a lengyelek győztek, mindazok, akik büszkék az EU-tagságra"

– írta a médiakonszern főnöke. Szerinte a vesztesek között Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke mellett "Lengyelország hírneve is szerepel".

Dekan szerint az EU „megtanulta, hogy


nem kell mindenáron törekedni az egységre",

s e nagyon értékes felismerés fényében "bizonyára felgyorsul a többsebességes EU koncepciójának beindítása".

"A közeljövőben az uniós integráció autópályáján nemcsak a gyorsforgalmi és a lassító sáv jelenik meg, hanem egy parkoló is" – írta Dekan. "Éppen ebben a pillanatban kell bekapcsolódnia a szabad médiának, mint amilyen mi vagyunk". A körlevél arra biztatja az újságírókat:


súgják meg az olvasóknak, mit kell tenniük, hogy a gyorsforgalmi sávban, ne pedig a parkolóban maradjanak".

A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint a körlevél "kísérlet lehet a beavatkozásra a lengyelországi média függetlenségébe". „A lengyelországi médiapiac helyzete már többször a kétoldalú megbeszélések témája volt" – írta a tárca, vélhetően a külföldi tulajdonú médiában megjelenő, a PiS-kormányt bíráló kommentárokra utalva. "Kérni fogjuk partnereink magyarázatát."


Eszközként kezelik

Beata Mazurek, a PiS szóvivője botrányosnak nevezte a levelet, mely szerinte arra vall, hogy a német média megpróbál beavatkozni a lengyel belügyekbe. Ryszard Terlecki, a PiS soraiból megválasztott házelnök-helyettes szerint az üggyel jövő héten a parlament kulturális bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozik.

A G20 csoport németországi miniszteri találkozóján részt vevő Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő-helyettes "szégyenletes, a sajtószabadságot sértő" ügynek minősítette a levelet.

Krzysztof Skowronski, a legtöbb lengyel újságírót tömörítő szövetség, az SDP elnöke a lengyel köztelevíziónak azt mondta: a "tényekkel alá nem támasztott értékelést" tartalmazó levél fényt derít arra, hogy a német cég "eszközként kezeli a médiát". Dekan sérti azt az elvet, hogy az üzlet világát szigorúan külön kell választani az újságírói küldetéstől – mondta Skowronski. Az SDP péntek délután nyilatkozatban úgy értékelte: a médiakonszern korlátozza a sajtószabadságot.


Az egyik legnagyobb

A Ringier Axel Springer az egyik legnagyobb kiadóvállalat Lengyelországban, többek között a Fakt bulvár napilap, a Newsweek hetilap, a Forbes havilap lengyel változatát adja ki, tulajdonosa az egyik legolvasottabb portálnak, az onet.pl-nek is.

Az onet.pl „abszurdnak, teljesen hamisnak és elfogadhatatlannak" nevezve a vádat, miszerint Dekan utasította volna hírportál újságíróit, milyen hangnemben számoljanak be a lengyel politikai helyzetről. A portál szerint a heti körlevél legfrissebb változatában Dekan csupán "azokra az értékekre emlékeztetett, amelyeket a cégben vallanak, és melyek a médiaszabadságon, a szólásszabadságon és az egységes EU-n alapulnak".