Botrány kerekedett a Vanity Fair videójából

Fotó: Getty Images / Win McNamee

-

Ünnepi videós összeállításában Hillary Clintonnak azt javasolta a magazin, vonuljon vissza a politizálástól és foglalkozzon inkább kötögetéssel.


A lap hat fiatal szerkesztője nemcsak Hillary Clintonnak tett javaslatokat. Donald Trump elnök, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője, vagy Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének vezetője sem maradt tanácsok nélkül, ám csak a Clintonnak címzettekből lett kisebb botrány.

Trumpnak például új frizurát javasolt az egyik szerkesztő. Miközben poharát koccintásra emelte, azt mondta: "a legkönnyebb módja, hogy az ember ne látszódjék őrültnek, hogy ha felhagy az őrült frizurával!"

Sarah Huckabee Sandersnek a pályaváltoztatást tanácsolta a magazin. Jobb lenne, ha háziasszonyként csak sütne-főzne – hangzott a javaslat, amely egyúttal utalás arra is, hogy a háromgyermekes szóvivő a Hálaadás napja előtt csokoládés-diós süteménye receptjét osztotta meg.

Maya Kosoff szerkesztő arra nógatta Clintont, hogy hagyja abba mások hibáztatását a tavalyi veresége miatt és hagyjon fel a politizálással is, az új évben keressen magának új hobbit, például kötögessen és horgoljon, de akár jógalégzést is taníthatna.Clinton volt munkatársai, demokrata párti stratégák, hírességek, Patricia Arquette színésznő és még sokan mások azonnal jelezték felháborodásukat. Adam Parkhomenko, Clinton egyik volt tanácsadója például egy tűzre vetett Vanity Fair fotóját tette közzé Twitter-fiókján és arra sürgette az olvasókat, hogy mondják le előfizetésüket. A médiát elárasztották a Clintont védő és a magazint támadó megnyilatkozások. Még a The Washington Post című lap is véleménycikket szentelt a videós összeállításnak, de csak a Clintonnak címzett videót bírálta. A lap lealacsonyítónak és mocskosnak minősítette az összeállítást.

A Vanity Fair kiadója meghátrált és bocsánatot kért, hangsúlyozva, hogy humornak szánták a videós összeállítást. Trump sem bírta ki, bár nem az őt érintő videóra reagált a Twitteren. Az elnök a magazint bírálta, azért, mert „meghajolt és bocsánatot kért a legenyhébb bírálatért is, amellyel a Csalárd Hillaryt illette”.