Botrány az egri földárverésen

-

Az LMP és a Jobbik közösen tiltakozott a hétfőn megkezdett árverések ellen.


Az LMP és a Jobbik szerint a hétfőn kezdődő földárverések nem a kis- és középbirtokosok, hanem a spekulánsok és az oligarchák érdekeit szolgálják. Erről Sallai R. Benedek (LMP) és Mirkóczki Ádám (Jobbik) országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatón beszélt Egerben, ahol az LMP élőlánccal tiltakozott az árverések ellen. Sallai R. Benedek a demonstráción azt is elmondta, hogy minden licitálási helyszínen élőlánccal fognak tiltakozni.

LMP-s akciók lesznek még Szombathelyen, Győrben és Nyíregyházán is.

A politikus kifejtette: ezeken az árveréseken nem tudnak részt venni a kis- és közepes gazdálkodók, mert egyrészt sok esetben több száz milliós földértéken zajlik a licit, másrészt a termőföldek többsége annyira alacsony földhaszonbérleti díjért van lekötve, hogy azok piaci értékét lehetetlen kompenzálni, így nem elegendő a törlesztőrészletek fizetésére. Az LMP-s képviselő hozzátette, az árverésekkel a kormány valójában a „haverok”, a „spekulánsok”, az „oligarchák” és a külföldiek számára játssza ki az állami földeket.


Sallai Róbert Benedek: Csapataink harcban állnak....Mai este az LMP harcosai a termőföld-privatizáció holnap reggeli...

Szerző: LMP - Lehet Más a Politika2015. november 15.

Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a „leggátlástalanabb köztörvényes lopás” kezdődik a rendszerváltás óta, hiszen „jogi trükkök százezreit” építették be a földtörvénybe, hogy spekulánsok, oligarchák és külföldiek juthassanak magyar termőföldhöz, amely egyébként nem a magyar kormány tulajdona, hanem a magyar nemzeté immár ezer éve. Szerinte már nemcsak Magyarország jelenét, hanem a jövőjét is elherdálja a kormány.

A képviselő kijelentette, ha a kormánynak az lett volna a valódi célja, hogy a földművelésből élő gazdák helyzetét javítsa, akkor kizárólag a földbérleti szerződések feltételrendszerét módosította volna, minél több kis- és közepes gazdálkodót bevonva.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a Jobbik az szeretné, ha a föld állami tulajdonban maradna, mert kizárólag így maradhat a jövő generációinak állami szintű tulajdona. A jelenleg zajló árverés látszólag ezt biztosítja a 300 hektáros vásárlási limittel, de mivel egy családon belül többen is vásárolhatnak földet, a „spekulánsok” és „oligarchák” akár több ezer hektár termőföldhöz is juthatnak – tette hozzá.

Hétfőn kezdődnek az árverések az állami földekért. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,5 millió, míg a legnagyobbé csaknem 130 millió forint.

A földárverések előtt ellenzéki politikusok többször azzal érveltek, hogy tőkeerős külföldi gazdák kezébe kerülhetnek ezek a területek. Lapunk viszont egyetlen olyan Magyarországon gazdálkodó külföldit sem talált, aki indulna a november 16-án kezdődő állami földárverésen, pedig erre 222 személynek is lehetősége lenne. Erről bővebben itt olvashat.