Botoxal doppingolták a szaúdi tevéket

Fotó: Sammy Six

-

Tucatnyi tevét zártak ki a hagyományos tevefesztiválról.


A vetélkedő a zsűri az ajkak, a pofa, a fej és a térd mérete alapján bírálja el a felvonuló tevéket. Tucatnyi állat viszont botoxinjekcióval akartak vonzóbbá tenni a gazdáik.

"A teve Szaúd-Arábia szimbolikus állata. Régen azért gondoztuk, mert szükségünk volt rá, ma hobbiból" – mondta Favzan al-Madi, a zsűri elnöke.

Az egy hónapon át tartó tevefesztivál idén a távoli sivatagból a főváros mellé költözött, a kormány állandó épületet emelt a főbb műsorszámoknak, a versenyeknek és a bemutatóknak, a nyerteseket pedig összesen 213 millió riálnyi (14,4 milliárd forint) díj várja.

A konzervatív királyság vezetői reformokkal igyekeznek modernizálni az országot – megnyíltak a mozik, nemsokára a nők is vezethetnek autót –, ám továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományokra.

A fesztiválon büfék és ajándékboltok mellett állatsimogató is látogatható, benne a legmagasabb és a legalacsonyabb teve, életnagyságú homok teveszobrokat állítanak ki a múzeumban, meg lehet kóstolni a tevetejet és megérinteni a teveszőr textíliákat. Planetárium mutatja be, hogy járták be a sivatagot tevéikkel az arabok a csillagok állását figyelve.