Botka visszalépését értékelték a választók

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A Fidesz támogatása nem változott, a szocialistáké csökkent.


A megkérdezettek majd' fele szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése – írja a Publicus Intézet. A válaszadók kétharmada szerint a visszalépés a zűrzavart mutatja, viszont közel kétharmad szerint távozás érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. A felmérés szerint a megkérdezettek majdnem fele szerint új jelölttel, valamint kemény munkával van esély a Fidesz leváltására, és a baloldali szavazók négyötöde, a kormányváltást akarók kétharmada így gondolja. A válaszadók fele tarja valószínűnek, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban, köztük a Jobbik szavazók többsége is. A megkérdezettek több mint fele akar kormányváltást, és negyede örülne ha nem lenne változás.

Az elmúlt két hétben a Fidesz támogatottsága nem változott, és továbbra is 25 százalék. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkenve 10 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan és 11 százalék. Az LMP két százalékpontot növekedve 5 százalék, a Momentum egy százalékpontot csökkent, 1 százalékra. A DK és Kétfarkú tábora változatlan, 4 illetve 1 százalék, míg az Együtt, a Párbeszéd, és az MLP támogatottsága nem érte el az egy százalékot – áll a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatásban.

Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) szerint nem a miniszterelnök-jelölt a fontos, hogy az emberek választást szeretnének. A válaszadók kétharmada (66 százalék) szerint a visszalépés a baloldali zűrzavart mutatja, és ezt egyedül az MSZP szavazók gondolják másként – több mint felük (53 százalék) nem ért ezzel egyet.