Botka ultimátumot ad az ellenzéki pártoknak

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

A szegedi polgármester szerint a pártoknak el kell dönteniük, hogy kormányváltásra vagy túlélésre játszanak.


Vagy támogatják, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, vagy találjanak egy másik támogatható vezetőt, különben nélküle kell végigcsinálni a 2018-as kampányt. Lényegében ezt üzente Botka László a baloldali pártok vezetőinek – írja az Index. Botka a lapnak azt mondta, hogy a következő hetekben, legkésőbb tavaszig el kell döntenie az MSZP-nek, a DK-nak, az Együttnek és a PM-nek, hogy a kormányváltásra vagy a túlélésre játszanak.

Nem nálam pattog a labda – mondta Botka. Szeged szocialista polgármestere úgy látja, nincs sok idő: tavaszig el kell dönteniük a baloldali pártoknak, hogy őt akarják-e kormányfőjelöltnek, és elfogadják-e a feltételeit. Az MSZP elnökségével – amely alapvetően támogatja őt – január közepén tárgyal, többször beszélt Molnár Gyula elnökkel is, a többi párt vezetésével azonban még nem egyeztetett semmilyen időpontot.

Szerinte a következő hetekben minden párt vezetésének el kell döntenie: kormányváltásra vagy túlélésre játszik 2018-ban. Botka december végén a 168 órának adott interjújában jelezte, hogy adott esetben elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget. Három feltételt is támasztott az MSZP-s politikus: közös ellenzéki listát, a választókerületekben legerősebb jelöltek indulását, illetve új baloldali politikát.

Az MSZP jelezte, hogy támogatja Botkát, hogy ő legyen 2018-ban „a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje”. A DK viszont közleményében értetlenségét fejezte ki, hogy egyelőre nem tud állást foglalni Botka jelöléséről, mert ellentmondást észlel az eddigi szocialista állásponthoz képest. Az Együtt továbbra is a külön pártlisták mellett érvel.

Botka erről azt mondta, hogy minden párt az eddigi stratégiája alapján viszonyult a bejelentéséhez, ez érthető, de egyre jobban fogy az idő, hiszen 2018 tavaszán lesz a választás, és enyhén szólva van hova fejlődni. A baloldalnak szüksége van még legalább plusz 1 millió szavazóra a győzelemhez, és egyelőre senki nem tett le javaslatot arról, hogyan lehetne több embert megszólítani. Ráadásul a Jobbik is elkezdett ráhajtani a baloldali, kormányváltást akaró szavazókra, amit szerinte az MSZP-nek és a baloldali pártoknak sürgősen meg kell állítaniuk.

Botka szerint ha őt választják kormányfőjelöltnek a pártok, akkor értelemszerűen amerikai típusú előválasztás nem lesz a baloldalon. Az egyéni körzetekben sem érdemes szerinte rendezni, mert a Fidesz könnyen meg tudja hekkelni, illetve a kisebb pártok egyszerűen nem képesek potens jelöltet állítani mind a 106 körzetben. Ugyanakkor ki kell kérni a választók előzetes véleményét a legjobb képviselőjelölt kiválasztásához.