Botka nem akar semmilyen együttműködést a Fidesszel

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A párt kormányfőjelöltje nem akar olyan szocialista javaslatot sem, amit esetleg a kormánypártok támogatnának.


Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre - mondta a párt sajtófőnöke. Nyakó István azt mondta, a nap folyamán hivatalosan is megalakult a pártot választások idején irányító országos választási bizottság Botka László miniszterelnök-jelölt vezetésével. Botka a bizottság ülésén egyértelművé tette, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, vonja vissza korábbi javaslatát. Az MSZP nem fogja támogatni a Fidesz javaslatát sem.

Nyakó szerint Botka kezdetektől fogva azt mondja: nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, és ha a Fidesz támogatná az MSZP törvényjavaslatát, azt is együttműködésként kellene értelmezni. A kérdésre, mi történt a hétfői, az MSZP javaslatáról tartott ötpárti egyeztetés óta, Nyakó azt mondta: a rendszerváltás óta senki nem okozott annyi kárt ennek az országnak, mint a Fidesz, az MSZP célja pedig az Orbán-rendszer leváltása. Nyakó szerint ezért most és a jövőben sem fogadható el semmilyen együttműködés. Erről beszélt Botka az országos választási bizottság és előtte az elnökség ülésén is, korábban pedig a kongresszuson. Ezt a programot a kongresszus 96 százaléka elfogadta.

Nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, aki ezzel szembemegy, az ki lesz zárva az MSZP-ből – mondta Nyakó. Szerinte Tóth Bertalan frakcióvezető legjobb tudása szerint képviselte a párt érdekeit a hétfői ötpárti egyeztetésen, Botkával azonban "új politikai időszámítás" kezdődött. Nincs semmilyen együttműködés, nincs olyan, hogy az MSZP javaslatát támogatja a Fidesz. Ez árulás lenne – mondta Nyakó.

Az országos választási bizottság ülésén döntöttek a kommunikációs iroda felállításáról, amelyet Kerényi György kommunikációs igazgató vezet. Ő dönt az MSZP központi szerveinek kommunikációjáról. Felállították a párt országos kampányigazgatóságát, amelynek tagja Botka mellett Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi kommunikációs igazgató és Ruff Bálint, a miniszterelnök-jelölt politikai főtanácsadója.