Botka már nem az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A politikus azt mondta, hibázott, mert nem gondolta, hogy az ellenzéki pártok nem akarnak nyerni.


Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László. Az ellenzéki politikus döntéséről értesítette a szocialista párt vezetőit, és a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé "a kormányváltó szövetségbe".

Botka azt mondta: hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az "Orbán-rezsim" parlamenti padsoraiban. Azt sem tudta, hogy a "politikai maffia" mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket és alulértékelte a "Fidesz aljasságát" is – mondta Botka.

Botka nemrég közös listát ajánlott a demokratikus ellenzéki pártoknak. Az LMP már korábban jelezte, hogy nem érdekelt az ellenzéki összefogásban, és Szél Bernadettet nevezte meg kormányfő-jelöltnek. A DK is úgy döntött, hogy önálló listát indít Gyurcsány Ferenc vezetésével. Az elenyésző támogatottságú kis baloldali pártok úgynevezett új pólust akarta létrehozni, bár erről is ellentmondásosan nyilatkoztak.

Botka javaslatát a közös lista felállításáról gyakorlatilag visszhangtalan maradt, ráadásul az MSZP-n belül sem volt egyöntetű a miniszterelnök-jelölt támogatottsága.

"Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal" – mondta. Botka szerint a Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal.

Szerinte ez az elmúlt néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca. "Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta" – írta Botka.

A szegedi polgármester 2016 decemberében új politikát hirdetett és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése.

"Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is" – írta.

Terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott. "Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését."

Botka azt írta: a felelősséget vállalja, ezért mond le "az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről", a miniszterelnök-jelöltségről.

"Hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé". Addig is őrzi városát, Szegedet, "a szabadság és az igazságosság szigeteként".


Más is lemond

Lemond az MSZP alelnöki tisztségéről Ujhelyi István. Közleményében azt írta: bár töretlenül vágyik a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért.

"Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről" – írta Ujhelyi.


Nem keresnek

A karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte Molnár Gyula, az MSZP elnöke. Botka visszalépését így értékelte: "ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni".

Molnár szerint jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben.