Botka hétfőn ajánlatot tesz az ellenzéki pártoknak

Fotó: MTI / Rosta Tibor / MTI / Rosta Tibor

-

Az MSZP jelöltje úgy látja: a válaszokból kiderül, ki az, aki tényleg le akarja váltani a kormányt.


Hétfőn ismerteti a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a jövő évi országgyűlési választásokra összeálló szövetségről szóló ajánlatát. Botka László azt mondta: reméli, hogy azt minden demokratikus mozgalom elfogadja, mert a Fidesz választási rendszere szerint a kormányváltáshoz mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet és közös listát kell állítani.

Kormányváltók szövetségét szeretnénk létrehozni – mondta Botka. Szerinte a válaszokból kiderül, hogy ki az, aki "tényleg le akarja váltani az Orbán rezsimet", és ki az, aki "csak a saját politikai túléléséért hajt".

Nem csak a közvélemény-kutatások szerint akar a magyar választók többsége kormányváltást, ezt az ellenzék a mindennapokban is érzékeli – mondta. Az emberek szerint a Fidesz nyolcéves kormányzása alatt az ország igazságtalan lett. Minden döntésben csak a gazdagoknak segítettek, ilyen volt az egykulcsos adórendszer, vagy a családtámogatási rendszer – mondta Botka. Kilenc éve nem emelték a családi pótlékot, a családi adókedvezmény pedig nem elérhető az alacsony jövedelműek számára, megváltoztatták a nyugdíjemelés szabályait, a kétmillió magyar nyugdíjas több mint fele százezer forint alatti jövedelemből él.

Az egészségügyben alig van ápoló és orvos, tavaly több orvos hagyta el az országot, mint ahány diplomát kapott az ország négy orvosi egyetemén, ugyanakkor egyre több az orvos a fizetős rendszerben. Egy friss nemzetközi felmérés szerint a magyar gyerekek 27 százaléka funkcionális analfabéta. Magyarország és a gyerekek jövője nem az olcsó, betanított bérmunka, hanem huszonegyedik századi tudás – mondta az MSZP jelöltje.

Bevezetné a megélhetési minimumot, e szerint aki nyugdíjas, nem kaphat a megélhetéshez szükségesnél kevesebbet. Duplájára emelnék a minimum nyugdíjat, jelentősen megemelnék a százezer forint alatti nyugdíjakat és visszaadnák a 13. havi nyugdíjat.

"Politikánk lényege, hogy megélhetési minimum legyen Magyarországon" – mondta Botka, aki szerint ennek forrását elő fogják teremteni.

Visszaállítanák a népszavazás szabadságát, "amit jelentősen korlátozott a Fidesz". A jelenlegi jogszabály sok népszavazási kezdeményezést enged, de a "Fidesznek minden eszköz megvan a kezében, hogy ezeket akadályozza". "Az a kormány, amely fél a saját állampolgárai véleményétől, az nem erős" – mondta Botka.

Szerinte a déli határon addig áll a kerítés, amíg az emberek félnek. A cél az, hogy minél rövidebb ideig féljenek, mert nem olyan jövőt szeretnének az emberek az unokáiknak, ahol Európa közepén egy drótkerítés áll. "Nincs ott a helye" – mondta, és szerinte a Fidesz célja, hogy elterelje másról a figyelmet.

Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke azt mondta, minden adott ahhoz, hogy jövőre "minden rendben legyen". Folyamatosan halálhírét keltik a pártnak, amelyet azonban "az emberekkel közösen túl fognak élni, mert kell hogy legyen egy valós baloldali alternatíva". "Fel fogjuk szántani az országot a következő fél évben, nem fogjuk feladni" – mondta Gőgös.

Bemutatták a térség két egyéni országgyűlési képviselő jelöltjét, Prollreisz Balázst, aki jelenleg a párt győri önkormányzati képviselője és Greguss András vízügyi mérnököt.