Botka a szocialista lista felét átadná az ellenzéki pártoknak

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Szerinte az ajánlatot elutasító pártok nem akarnak kormányváltást.


Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében – jelentette be az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje. Botka László azt mondta: az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek.

A listás helyek elosztásának arányát a választói támogatottság, a március és augusztus közötti közvélemény-kutatási adatok alapján határozták meg – mondta Botka. Ha ajánlatukat elfogadják, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szerepléssel önálló frakciójuk is lehet.

Botka szerinte alig fél évvel a választások előtt egyértelműen kimondható: a magyar emberek döntő többsége kormányváltást akar. Minden felmérés azt mutatja, jóval többen vannak, akik elégedetlenek az orbáni rendszerrel, mint amennyien elégedettek – mondta.

Szerinte az ellenzéki oldalon eljött "a tettek ideje". "Megvan az ideje a versengésnek és megvan az ideje az együttműködésnek" – mondta Botka. A miniszterelnök-jelölt szerint a választópolgárok többsége csak akkor fog a demokratikus ellenzéki oldalra szavazni, ha azt látja, hogy valóban győzni akarnak. Ezért arra kéri a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit, hogy hozzák létre a teljes körű választási szövetséget.

Botka javaslatát először az MSZP országos választási bizottságával ismertette, amely támogatta azt. Megnézték a pártok választói támogatottságát azon közvélemény-kutatóknál, amelyek személyes megkérdezéssel készítettek minden hónapban kutatást.

A szocialisták harmadolták az országos lista 96 helyét és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként.

A választást a 106 egyéni körzetben lehet megnyerni – mondta Botka. Az a fontos, hogy mind a 106 körzetben olyan jelöltet találjanak, aki leginkább alkalmas a győzelemre. Az elmúlt hónapokban is tárgyalt a demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel és úgy látja, hogy a 106 választókörzetben meg fognak tudni állapodni.

Javaslatukat hétfőn elküldik a hat ellenzéki pártnak. Botka szerint a következő napokban tárgyalásokat kezd a pártokkal, és azokon Molnár Gyula pártelnök, valamint Hiller István választmányi elnök is részt vesznek.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepéről Molnár Gyula azt mondta, egy tárgyalás kezdetére készítettek ajánlatot. Arra készülnek, hogy nyitott, konstruktív tárgyalást folytatnak, és az út elején nem szeretnék az út végét meghatározni.

Molnár szerint nem változtak azok a feltételek, amelyek "áldozatokat követelnek mindenkitől". Szerinte új ajánlatról van szó, ezért azt kéri a partnerekről, hogy ne a régi válaszokat mondják vissza.

Hiller a tárgyalásokon a programok összehangolásért felelős. Meggyőződése szerint nincs olyan különbség a programok között, amely megakadályozná a pártok együttműködését – mondta Hiller.

Botka szerint a koordinált választási indulás a jelenlegi választási rendszerben nem vezethet győzelemre, mert azt üzeni a választóknak, hogy "ezek nem is akarnak győzni". A győzelemnek egy forgatókönyve van: a közös országos lista és a közös jelöltek az egyéni választókerületekben. Szerinte aki nem ezt akarja, bármit is mond, nem az Orbán-rendszert akarja leváltani, hanem csak saját maga túléléséért küzd.

Három vagy több párt közös listája esetén a parlamentbe jutási küszöb 15 százalék a jelenlegi választási szabályok szerint.

Molnár szerint az MSZP tudomásul veszi a németországi választások eredményét, gratulál Angela Merkel kancellárnak. Gratulálnak a Német Szociáldemokrata Pártnak is, amely helyes döntött, hogy kimarad a koalícióból, most ugyanis az ellenzékből építkezés ideje jön el.

A sajtótájékoztató végén Botka és Gyula egy táblához mentek. A tábla fehér oldalára a Kormányváltók szövetsége volt írva, a másik, fekete oldalára az, hogy Orbán Viktort hatalomban tartók. A tábla közepére voltak felragasztva a baloldali ellenzéki pártok nevei. A politikusok az MSZP-s, négyzet alakú lapot átragasztották a bal oldalra, a Kormányváltók szövetsége felirat alá.