Borzalmas körülmények között tartották a gyerekeket

-

Kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emeltek a nővel és élettársával szemben, akik teljesen elhanyagolták a gyerekeket. Felfüggesztett börtönt kért rájuk az ügyészség.


A 20 éves nő és vele egyidős élettársa Miskolcon, egy külterületi romos melléképületben laktak a nő két gyermekével. Az épület teljes egészében állatok tartására szolgált – derült ki az ügyészség közleményéből.


A vádlottak lakrésze mellett az épület tulajdonosa disznókat tartott. Az állatok ürüléke a család ajtaja előtt folyt el, emiatt a fertőzésveszély jelentős volt. A család lakrészében semmilyen tisztálkodásra, főzésre szolgáló berendezés nem volt.

A gyerekek rendkívül elhanyagolt állapotban, koszosan, tetvesen a földön játszottak a saját koszos pelenkáikkal. Orvosi ellátást nem kaptak. A lakrészben vastagon állt a kosz, a szemét, mindenhol cigarettacsikkek voltak. A nő élettársa az egy- és négy éves kislányokat rendszeresen verte.

Két évvel ezelőtt az anya a gyerekét a babakocsiban hagyta egy lejtős útszakaszon, de nem figyelt rá. A kocsi legurult az úton és felborult. Az akkor egy év körüli kislány agyrázkódást kapott, elvesztette az eszméletét is.

A családgondozó javaslatára a gyámhatóság a gyerekeket kiemelte a családból, és az anyai dédnagymamánál helyezte el őket. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és a gyermekek szülői felügyeleti jogának megszüntetését indítványozta a nővel és élettársával szemben.