Bőrünkre megy a nyaralási láz

Fotó: MTI/Varga György / MTI/Varga György

-

A bőrrákkal küzdő brit nyugdíjasok számának aggasztó növekedéséért részben az 1960-as években megszaporodott olcsó, szervezett nyaralások a felelősek – állítja a Cancer Research UK, brit rákkutató intézet. Akkoriban még nem volt szó a napozás káros hatásairól.


A szervezet szerint a mostani nyugdíjasok közül sokan nem tudhatták annak idején, miként óvják meg a bőrüket. Az adatok szerint a szigetországban:

  • évente mintegy 5700 65 éven felüli embernél állapítanak meg bőrrákot,
  • az 1970-es évek közepén ugyanez a szám mindössze 600 volt,
  • évente nagyjából 13 300 embernél diagnosztizálnak melanómát, a bőrrák legsúlyosabb típusát,
  • évente 2100-an halnak bele a betegségbe,
  • a bőrrákos esetek száma minden korosztályban növekszik, legélesebb az emelkedés a 65 éven felüliek körében.

„Aggasztó látni, hogy a melanóma előfordulásának gyakorisága ilyen gyors ütemben és minden korosztály esetében növekszik” – mondta Richard Marais, a Cancer Research UK (CRUK) munkatársa. Hangsúlyozta, milyen fontos, hogy az emberek figyeljék a saját bőrüket és orvoshoz forduljanak, ha bármilyen változást észlelnek az anyajegyeiken, vagy a bőrük más területein.

A szakemberek szerint már az is növelheti a melanoma malignum kialakulásának kockázatát, ha az ember kétévente egyszer leég.


„Odahaza ugyanolyan könnyen leéghet az ember, mint vakáció közben, ezért fontos, hogy időnként árnyékba vonuljunk, pólót és sapkát viseljünk, hogy megóvjuk a bőrünket és rendszeresen bekenjük magunkat legalább 15 faktoros, jó minőségű naptejjel”

– húzta alá Julie Sharp, a CRUK munkatársa.