Börtönt támadtak meg szélsőségesek a Fülöp-szigeteken

-

A Fülöp-szigeteki akcióban 12 támadó meghalt (továbbá öt őr), de nyolc társukat kiszabadították.


Szélsőségesek támadást hajtottak végre egy börtön ellen a Fülöp-szigetek déli részén, nyolc társukat és húsz másik rabot szabadítottak ki – közölte vasárnap a rendőrség.

A támadást a Maute csoport mintegy ötven fegyverese hajtotta végre szombaton Marawi város egyik börtöne ellen – mondta Agustine Tello helyi rendőrfőnök. Az akció során tizenkét támadó és öt katona vesztette életét.

A nyolc kiszabadított szélsőségest augusztus 22-én tartóztatták le katonák, miután egy ellenőrzőpontnál fegyvereket és robbanószereket találtak a gépjárművükben. A többi húsz rabot különböző okokból tartották fogva.

A szigetország hatóságai a Maute csoportot teszik felelőssé a Mindanao város melletti katonai támaszpontot ért februári támadásért. A szélsőségeseknél akkor az Iszlám Állam fekete lobogója volt.


Nem ez az első eset, hogy fegyveresek sikeres „mentőakciót” hajtottak végre a Fülöp-szigeteken. 2009-ben több százan támadtak egy börtönre Basilan szigetén, harmincegy foglyot, köztük szélsőségesek szabadítottak ki.

A 105 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén már négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megakasztotta a természeti erőforrásokban gazdag régió fejlődését. Bár a Fülöp-szigetek kormánya 2014-ben békét kötött az ország legnagyobb muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, más kisebb lázadócsoportok továbbra is aktívak.