Börtönt kért az ügyész a kislányukat éheztető szülőkre

-

A gyereket a szülők kivették az iskolából, a kamrába zárták és nem adtak neki eleget enni, inni. Végül, hónapokkal később a szomszédok hívták ki a rendőrséget.


Kiskorú sérelmére, sanyargatással elkövetett személyi szabadság megsértése és kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat a Nyírbátori Járási Ügyészség egy kislétai pár ellen, akik embertelen körülmények közt tartották egyik gyereküket – közölte pénteken a vádhatóság, amely börtönbüntetést kért a szülőkre. Emellett azt is indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg a szülői jogaikat mind az öt gyerekükkel szemben, akiket már a nyomozás kezdetétől lakásotthonokban helyezett el a gyámhatóság.

Az ügyészség közleménye szerint a szülők öt gyereket neveltek, akik közül három közös volt, míg egy-egy gyermek a szülők korábbi kapcsolataiból származott. A legidősebb közös gyereket, egy akkor tízéves kislányt 2014 áprilisától kivették az iskolából, és magántanuló lett. Ezt a szülők azzal indokolták, hogy a gyerek élelmiszert és egyéb dolgokat lopott az osztálytársaitól – pedig éppen azért vette el társaitól a szendvicseket és édességet, mert szülei éheztették.

Az otthon tanuló kislányt a szülők 2014 októberétől előbb csak éjszakára, majd novemberétől már délután 3 órától bezárták házuk fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli kamrájába, amelynek csak egy szűk ablaka volt. A kamra ajtaját kívülről függönnyel letakarták, sőt, be is reteszelték, így belülről nyitni nem lehetett. A szülők az alapvető tisztálkodási feltételeket sem biztosították kislánynak, nem adtak neki elegendő ételt és vizet, aki az éhezéstől és nélkülözéstől alultáplált volt, a testsúlya csupán 25 kg volt.

2015 áprilisától a kislány a kamra ablakán keresztül többször kért és kapott ételt és vizet a szomszédoktól, akik a helyzetet megelégelve végül értesítették a rendőrséget. A szülők a vádirat szerint magatartásukkal nemcsak a kamrába zárt kislányuk testi, érzelmi és értelmi fejlődését veszélyeztették súlyosan, hanem másik négy gyermekük lelki fejlődését is, akik a látottak, tapasztaltak miatt szorongásban éltek, érzelmileg labilissá váltak.