Börtönt kér az ügyészség az állampolgárságot áruló tisztviselőre

Fotó: MTI / Máthé Zoltán / MTI / Máthé Zoltán

-

Magyarul nem beszélő oroszoknak és ukránoknak ajánlott kedvezményes, határon túli magyaroknak kitalált honosítást egy ügyvédjelölt. Társa, egy szekszárdi kormánytisztviselő fejenként százezerért igazolta, hogy tudnak magyarul.


Vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség egy volt kormánytisztviselő és társai ellen, akik a vád szerint pénzért intéztek egyszerűsített honosítást harminc orosz és ukrán állampolgárok – tájékoztatta az MTI-t a Tolna Megyei Főügyészség pénteken. A rendőrség 2014 augusztusában vette őrizetbe a vádlottat, Szekszárdon akkor az a hír terjedt, hogy elmaradt egy esküvő, mert a rendőrök elvitték a menyasszonyt.

Az elsőrendű vádlott, egy 40 éves nő kormánytisztviselőként dolgozott a szekszárdi járási hivatalban, ahol állampolgársági ügyeket intézett. 2013 őszén ismerkedett meg a Budapesten ügyvédjelöltként dolgozó, jelenleg 37 éves férfival, az ügy másodrendű vádlottjával. Megállapodtak abban, hogy a férfi előkészíti magyarul nem beszélő külföldiek állampolgársági kérelmét, a tisztviselő pedig – fejenként százezer forintért – igazolja, hogy a kérelmező a magyar nyelvet érti és beszéli.

Az elsőrendű vádlott 2013 november végétől 2014 augusztus végi őrizetbe vételéig 12 ukrán és 18 orosz állampolgár, valamint egy hontalan, de korábban szintén orosz állampolgár ügyében tanúsította a magyar nyelv ismeretét valótlanul, amiért összesen 2 millió 956 ezer forintot kapott a férfitól. A harmadrendű vádlott, egy 28 éves nő bűnsegédként a pénz eljuttatásában működött közre.

Az ügyészség mindhárom vádlottra végrehajtandó börtönbüntetést, az első- és a másodrendű vádlottra vagyonelkobzást is kért, a tisztviselő esetében pedig azt is, hogy véglegesen tiltsák el a közigazgatási ügyintézői munkakörtől. Az ügyben a rendőrség korábban kilenc embert gyanúsított bűncselekményekkel, hat emberrel szemben – akik között két orosz és két ukrán állampolgár is volt – megszüntették a nyomozást.