Börtönt kaptak a Pride után támadó gárdisták

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Közösség tagja elleni erőszak miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék az vádlottat, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után bántalmazott három férfit a fővárosban.


Az elsőrendű vádlott három év letöltendő börtönt kapott. Hárman két év, egy pedig 1 év 9 hónap börtönbüntetést kapott négy év próbaidőre felfüggesztve – írta közleményében Háttér Társaság. A bíróság szerint nemcsak a bántalmazás, hanem nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel riadalomkeltő.

Felidézték, hogy 2013. július 6-án három férfi a Budapest Pride-ról tartott hazafelé, amikor a Nyugati tér közelében egy 20-30 tagú, fekete ruhás, katonai alakzatba rendeződött csoporttal találták szembe magukat. Először útjukat állták, majd mindhármukat megverték "buzik vagytok, cigányok vagytok!" felkiáltások kíséretében.

A nyomozás kiderítette, hogy valamennyi elkövető a betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja.

A másodfok felülbírálta az első fokú bíróság álláspontját, hogy a skandálás a szólásszabadság keretein belül maradt és nem lehet büntetőjogi eszközökkel fellépni ellene. A Fővárosi Törvényszék szerint mivel riadalmat kelt, nem jogszerű nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusokat skandálni, ezt tiltja a hatályos Büntető törvénykönyv.