Börtönre ítéltek egy iszlám hitszónokot

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

Számos fiatal brit muszlim radikalizálódásáért felelős, a közösségébe tartozó fanatikusok fényes nappal katonát gyilkoltak.


Öt és fél év börtönbüntetésre ítélték az egyik leghírhedtebb radikális iszlám hitszónok, aki a vád szerint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet támogatására buzdította híveit. A 49 éves Anjem Choudary hűségesküt tett az Iszlám Államnak, és ezt online felületeken közzé is tette. Mindez a brit terrorellenes törvény alapján bűncselekménynek számít.

Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, az el-Muhadzsirun élén állt. Először akkor került a brit elhárítás figyelmének középpontjába, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat elkövetőit. Nem sokkal később az iszlám forradalom kirobbantására buzdította nagy-britanniai híveit, valamint bejelentette, hogy az Afganisztánban elesett brit katonák családtagjai levelet kapnak, és ebben felszólítja őket, hogy térjenek át az iszlám hitre, „ha nem akarnak a pokol tüzében elégni”.

A brit terrorelhárító szolgálatok szerint Choudary mindemellett számos fiatal brit muszlim radikalizálódásáért is felelős. Az ő közösségébe tartozott az a két fanatikus merénylő, akik három éve Londonban, fényes nappal, brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy brit katonát.

Choudary arra is felszólította követőit, hogy kövezzék halálra Lord Peter Mandelsont, a brit Munkáspárt egyik politikusát állítólagos homoszexualitása miatt.