Börtönre ítélték az Angliában magyar lányokat futtató banda tagjait

Fotó: The Argus / The Argus

Összesen 22 évet kapott a négy magyar férfi és egy brit nő, aki „friss húsként” reklámozta a Magyarországról Angliába csalt fiatal, főként roma lányokat. A banda egyetemi diákszálláson is működtetett bordélyt.


A bandatagok Nagy-Britanniába csaltak és ott prostitúcióra kényszerítettek többtucatnyi fiatal magyar nőt. Az ítélet alapján P. Máténak hat évet, T. Péternek öt évet, testvérének, T. Istvánnak és M. Zoltánnak egyaránt négy évet kell rács mögött töltenie. A banda egyetlen brit tagját, Victoria Brownt – P. Máté volt élettársát és 21 hónapos gyermekének édesanyját – három év szabadságvesztésre ítélte a brightoni bíróság. T. Péter és T. István szökésben van, ezért az ő büntetésüket az óvadékszabályok megsértése miatt további kilenc hónappal megtoldották. Perük távollétükben zajlott. A vád szerint a társaság nem egészen két év alatt legalább 44, de nagy valószínűséggel ötvennél is több lányt csábított munkalehetőség ígéretével Magyarországról Angliába, ahol prostitúcióra kényszerítették őket. A megtévesztett magyar nőket panziókban, bérelt szálláshelyeken, sőt egyes esetekben a brightoni központtal működő Sussexi Egyetem diákszállásain helyezték el, gyakorlatilag bordélyházakat berendezve ezeken a helyeken. A társaság alkalmanként Skócia legnagyobb városába, Glasgowba is utaztatott lányokat. A vád szerint az embercsempész banda „felnőtt honlapokon” hirdette a fiatal – nem egyszer alig 18 éves – lányokat. Képünkön P. Máté, aki hat évet kapott a brightoni koronabíróságon.Fenyegetésekkel tartották hatalmukban a lányokat

Az ügyész szerint a bíróság elé állított csoport nemzetközi kiterjedésű, szervezett és igen összetett prostitúciós hálózatot működtetett, amelynek nagy valószínűséggel a vádlottakon kívül még sok más tagja is volt. A per során elhangzott az is, hogy az Angliába csalt nők repülőjegyét a vádlottak fizették, majd erre az adósságra hivatkozva naponta akár 10-15 férfi fogadására is rákényszerítették áldozataikat. A fiatal nőknek a szexuális szolgáltatásokért óránként 100 fontot (több mint 36 ezer forintot) kellett kérniük, a banda azonban ennek a pénznek a zömét elvette tőlük. A BBC-nek nyilatkozó források szerint a társaság heti 20 ezer fontot (7,5 millió forintot) keresett. A nőket fenyegetésekkel tartották hatalmukban. A The Argus című, dél-angliai hírekre szakosodott helyi hírportál beszámolója szerint egyiküket például azzal fenyegették, hogy ha nem engedelmeskedik, magyarországi szülővárosában plakátokon adják hírül, hogy mivel foglalkozik Angliában. A csoporttal szembeni gyanú már több mint két éve felmerült, amikor a londoni Gatwick repülőtér közelében működő egyik szálloda személyzetének feltűnt, hogy a hotelbe egymás után jelentenek be fiatal külföldi nőket, akiket azután folyamatosan férfiak látogattak. A hatóságok a bejelentés után kezdték felgöngyölíteni a hálózatot, amelyről az egyre szélesebb körű vizsgálat során kiderült, hogy nemzetközi prostitúciós láncolat. A BBC tudósítója az eset kapcsán felkereste azt a magyarországi térséget, ahonnan az Angliába csábított lányok többsége érkezett. A tudósító megállapította, hogy a banda elsősorban a szegénységben élő délkelet-magyarországi roma közösségeket vette célba. Megszólaltatott egy fiatal nőt, akit szintén Angliába csaltak, de már visszatért Magyarországra. A nő abban a hiedelemben utazott Nagy-Britanniába, hogy egy masszázsszalonban fog dolgozni, ám megérkezése után szállodai szobákba zárták, és gyakorlatilag szexrabszolgaként tartották fogva. Hazatérni nem tudott, mert útlevelét elvették és nem volt pénze sem. A BBC beszámolója szerint a fiatal magyar nőt a banda „friss húsként” reklámozta egy szexuális szolgáltatásokat kínáló angliai honlapon.