Börtönbüntetésre ítéltek egy kínai bloggert

Fotó: MTI/AP / Andy Wong

-

Az ítélet szerint Vu Kan meg akarta dönteni a szocialista rendszert, sértegette az embereket és hamis információkat terjesztett.


Felforgató tevékenység vádjával nyolc év börtönre ítéltek egy kormánykritikus bloggert Kínában. Az Ultra Vulgar Butcher (Ultravulgár Hentes) művésznéven tevékenykedő Vu Kan egyike azoknak az aktivistáknak és ügyvédeknek, akiket őrizetbe vettek a hatalmat bíráló tevékenységek ellen indított kampányban. Vut 2015 májusában vették őrizetbe.

A blogger az online felületeken és utcai tüntetéseken gyakran tiltakozott a Kínában kényes témának számító kormányzati visszaélések ellen. A bíróság szerint Vu az interneten bírálta Kína politikai rendszerét, utcai performanszaival pedig felforgató tevékenységet végzett, sértegette az embereket és hamis információkat terjesztett. Az ítélet szerint a blogger aláásta a pártállamot, meg akarta dönteni a szocialista rendszert Kínában, és súlyos károkat okozott az ország nemzetbiztonságában és társadalmi rendjében.

A blogger figyelemfelkeltő bejegyzéseiről volt ismert. Egy alkalommal olyan képeket tett közzé, amelyeken késeket élezett. A képekhez azt fűzte hozzá, hogy a rosszat tevő helyi tisztviselők közötti disznókat fogja a késekkel leölni. Őrizetbe vétele előtt megkérdőjelezte a hatóságok verzióját arról, hogy miért lőtt le egy rendőr egy férfit Hejloncsiang tartományban 2015 májusában.

A másként gondolkodókkal szemben folytatott kormányzati fellépésben eddig legalább 709 aktivistát és jogvédőt vettek őrizetbe Kínában.