Börtönből követett el telefonos csalást az ügyészség szerint

Fotó: Europress/AFP/Lluis Gene / Europress/AFP/Lluis Gene

-

Úgy csalt ki 90 ezer forintot, hogy 75 ezer forint nyereményt ígért.


Csalás miatt emeltek vádat Nagykanizsán egy férfi ellen, aki a gyanú szerint fogvatartottként követett el telefonos csalást – mondta a megyei Főügyészség szóvivője. Pirger Csaba szerint a férfi 2015 szeptemberében kezdte meg szabadságvesztésének letöltését kifosztás és más bűncselekmények miatt.

A börtönben biztosítottak számára egy szabályozott körülmények között használható mobiltelefont, ő azonban engedély nélkül beszerzett egy másik készüléket is. Az engedély nélkül tartott telefon egyenlegét úgy akarta feltölteni, hogy nyereményjáték ígéretével másoktól pénzt csal ki.

Tavaly szeptemberben felhívott egy nagykanizsai lakost, akinek a szolgáltató munkatársaként mutatkozott be. Azt állította, hogy az illető egy nyereményjátékon vett részt, és az ő telefonszámát sorsolták ki nyertesként, ezért 75 ezer forintot kap.


Nem jött a nyeremény

A férfi meggyőző és határozott stílusával rávette a sértettet, hogy egy bankautomatánál töltse fel az általa megadott mobilszám egyenlegét, azt állította, hogy az csak egy tranzakciós kód. A férfi 15 ezer forintos feltöltést kért a sértettől, aki ezt meg is tette, majd a sikeres tranzakció után a vádlott arra vette rá, hogy ugyanezt még ötször ismételje meg, a sértett pedig ezt is végrehajtotta.

A vádlott mindezek után közölte, hogy perceken belül megérkezik a nyeremény a számlájára, de arra is utasította áldozatát, hogy tépje össze a banki bizonylatokat, amit a sértett mégsem tett meg. Csak amikor otthon, internetbankon keresztül ellenőrizte a bankszámláját, jött rá arra, hogy 90 ezer forinttal csökkent az egyenlege, nyereményt pedig nem kapott, ezért rendőrségi feljelentést tett.

A börtönben ülő vádlott a sikeres feltöltések után telefonálgatott, a családtagjainak ételt rendelt, 25 ezer forintot szerencsejátékra költött. A Nagykanizsai Járási Ügyészség a férfi ellen kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat.