Börtönben marad a Manson-banda tagja

Fotó: MTI/EPA / PAUL BUCK

-

A kaliforniai kormányzó szerint még 74 évesen is túl nagy veszélyt jelentene.


Jerry Brown kaliforniai kormányzó elutasította, hogy feltételesen szabadlábra kerülhessen a több mint 40 éve börtönben ülő Bruce Davis, a Charles Manson-banda egyik követője. Ez már az ötödik alkalom, hogy Kalifornia kormányzója elvetette a felülvizsgálati testület javaslatát. A február ajánlás szerint a 74 éves Davis hajlott kora miatt már nem veszélyes a társadalomra, és ezt a rács mögött töltött évtizedekben tanúsított jó magaviselete is alátámasztja.

Brown szerint az eredményeket felülírják a negatív tényezők, amelyek miatt nem helyénvaló szabadon engedni a férfit. „Ezek a bandatagok kitörölhetetlen nyomot hagytak a közvéleményben. Hihetetlenül kegyetlen és brutális bűncselekményeik olyan ritka körülményeket képeznek, amikor a bűncselekmény maga igazolhatja a szabadlábra helyezés megtagadását" – írta Brown.

Szerinte "Davis továbbra is kisebbíti saját erőszakosságát és szerepét a Manson-bandában, ami azt mutatja, hogy túl nagy kockázatot jelent még mai is a közre."

Davist életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Gary Hinman zenész és Donald "Shorty" Shea kaszkadőr 1969-es meggyilkolása miatt. A Manson-banda leghíresebb bűncselekményében, Sharon Tate színésznő, Roman Polanski rendező felesége és hat másik ember brutális megölésében nem vett részt.

A férfi 30 éves volt, amikor 1972-ben életfogytiglanra ítélték. A börtönben töltött évek alatt keresztény hitre tért, doktorátust szerzett vallásfilozófiából és lelki segítséget nyújt fogolytársainak.