Börtönben kéne lennie, de eltűnt Berlusconi jó barátja

Fotó: Képek: MTI/AP/Gregorio Borgia)

-

Nyoma veszett Marcello Dell’Utri vállalkozónak és politikusnak, akit Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársaként és a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet embereként ismernek Olaszországban. Felmerült, hogy Bissau-Guineában van. Vajon ki segíthetett neki, hogy oda jusson?


Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint a 73 éves Marcello Dell’Utrit a hatóságok egész Olaszországban és külföldön is keresik. A múlt hét végén még milánói lakóhelyén tartózkodott, azóta azonban eltűnt. Egyes feltételezések szerint Dell’Utri Libanonba utazott, az ANSA olasz hírügynökség azonban úgy tudja, hogy oda nem érkezett meg. Más források szerint Bissau-Guineába vagy a Dominikai Köztársaságba távozott, ahol villája is van. (Bissau-Guinea az utóbbi időben azzal vált ismertté a magyar sajtóban, hogy a Simon-üggyel összefüggésbe hozott, de nemrég váratlanul elhunyt Welsz Tamás ebből az országból származó útlevelekkel üzletelt.) A volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársának és barátjának tartott Marcello Dell’Utrit tavaly másodfokon hét év börtönre ítélték a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezettel való együttműködés miatt. A vád szerint Dell’Utri évtizedeken át közvetített a maffia és Berlusconi között. A jogerős ítéletet az olasz semmítőszék április 15-én hozza meg. Ennek közeledtével a palermói ügyészség letartóztatási parancsot adott ki, attól tartva, hogy Dell’Utri az ítélet előtt elhagyja Olaszországot. Ügyvédje azt mondta, nincs tudomása arról, hogy védence külföldre ment volna.


Gyanús alakok

Dell’Utri a hetvenes évek óta Silvio Berlusconi vállalkozótársa volt a Publitalia kommunikációs csoportban, majd később a Fininvest televíziós-vállalkozói birodalomban. Berlusconi 1993-ban Marcello Dell’Utrival közösen alapította meg a Hajrá Olaszország (Forza Italia - FI) jobbközép pártot. Dell'Utri 2013-ig a FI szenátora volt. Az eltűnt vállalkozó közel állt ahhoz a Bettino Craxihoz, aki 1983 és 1987 között Olaszország miniszterelnöke volt. A szocialista párti Craxi 1994-ben a tunéziai Hammametbe menekült a korrupció vádjával meghozott bírósági ítélet elől, és itt is hunyt el 2000-ben. Craxi egyébként jó viszonyban volt Berlusconival is. Az adócsalásért tavaly elítélt Silvio Berlusconi a milánói bíróság csütörtöki tárgyalása szerint közhasznú munkavégzéssel tölti le tíz hónapos büntetését. Berlusconi útlevelét bevonták.