Börtönben féltucat dzsihadista

Fotó: DPA / MARIUS BECKER

-

Hattól kilenc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte szerdán egy párizsi büntetőbíróság a legjelentősebbnek tartott franciaországi dzsihadista hálózat hét tagját.


Ehhez a hálózathoz tartozott a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik elkövetője is, a 23 éves Fouad Mohamed-Aggad, aki a Bataclan koncertteremben történt túszejtés és öldöklést követően felrobbantotta magát. A legsúlyosabb börtönbüntetést: kilenc év elzárást az öngyilkos merénylő testvérére, Karim Mohamed-Aggadra szabta ki a bíróság.

A Strasbourgban felnőtt gyerekkori baráti társaság 2013 decembere és 2014 áprilisa között járt Szíriában. Többségük rövid tartózkodás után hazatért Franciaországba. A Szíriában maradt Aggad hét, 23 és 27 év közötti társát 2014 májusában letartóztatták, az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt emelt vádat ellenük.

"Valószínűleg fellebbezünk" - mondta az ítélethirdetést követően, Francoise Cotta, Karim Mohamed-Aggad ügyvédje. Szerinte a bíróság félelemkeltő ítéletet hozott egy olyan országban, amely jelenleg fél, s a potenciális veszélyt, nem pedig egy elkövetett bűncselekményt ítélt meg.