Börtönbe vetették az illetlenül viselkedő tizenévest Szaúd-Arábiában

-

Élő adásban beszélgetett egy fiatal lánnyal, és erről a rendőrség is tud. Három évet kaphat.


Etikátlan viselkedés miatt Szaúd-Arábiában letartóztatottak egy tizenéves fiút, mert egy amerikai vloggerlánnyal beszélgetett az interneten – írja az Independent. A szaúdi rendőrség szerint a megosztott videók csábítóak voltak, emiatt negatív visszhangjuk lett.

A felvételeken a tizenéves Abu Sin próbál beszélgetni Christina Crockett vloggerlánnyal. Crockett arról is ismert, hogy élőben szokott beszélgetni fiatalokkal, azonban ezeket a felvételek már a videómegosztókon is elérhetővé tették.A beszélgetések Kalifornia és Szaúd-Arábia között zajlottak, ezekből az látszik, hogy Abu Sinnek tetszik a lány: a nyelvi akadályoktól függetlenül el tudnak beszélgetni, és később az egyik felvételen a fiú szerelmet is vall a nála idősebb lánynak.

A fiú őrizetbe vételét is élőben lehetett látni, akkor egy másik felhasználóval beszélgetett Kuvaitból. A felvételből az látszik, hogy Abu Sin a barátaihoz beül egy kocsiba, majd mögéjük áll egy rendőrautó, és a rendőrök elfogják a fiút.A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy Abu Sin ellen elfogatóparancs volt etikátlan viselkedés miatt. Az arab világban is elterjedtek a felvételek, amelyeket a helyi sajtó is felkapott, továbbá a videók kommentjeiben is azt követelték, hogy büntessék meg a fiút a viselkedése miatt – mondta a szóvivő.

Egy szaúdi ügyvéd azt mondta az Okaz nevű oldalnak, hogy a videók sértik az ország értelmezése szerint a saria jogot, ami miatt Abu Sint akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Adam Coogle, a Human Rights Watch Közel-Kelet-kutatója szerint Szaúd-Arábia nem rendelkezik olyan büntetőtörvénykönyvvel, amely az internetet is magában foglalná – ezeket a kitételeket egy 2007-es antikiberbűnözés-törvényből emelték át.

„Ez az eset azt is mutatja, hogy a szaúdi hatóságok mennyire érzékenyek olyan internetes véleményekre, amelyeket a kormány ellentmondásosnak vagy tabunak ítél meg” – mondta a szakértő.