Börtönbe mehet a hamis műkincseket áruló kaposvári kereskedő

Fotó: CC-BY / Brick Colorstream

-

A férfi művészeket bízott meg a hamisítványok elkészítésével, az alkotóknak fogalmuk sem volt róla, hogy munkájukat eredetiként árulja a kereskedő galériájában és az interneten.


Nem jogerősen négy és fél év börtönre ítélt a Kaposvári Járásbíróság egy kaposvári műkincskereskedőt, aki hamis festményeket és szobrokat árult a galériájában és az interneten.

A 48 éves férfi ellen 2013 novemberében indult nyomozás üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt. A kereskedőnél tartott házkutatáskor tizennyolc olyan műalkotás került elő, amelyről a szakértő megállapította, hogy hamis: kilenc Rippl-Rónai-, két Mednyánszky-, továbbá egy-egy Aba-Novák-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-festmény másolata, továbbá három hamis Kovács Margit-kerámia.

A vádlott a hamisítványok elkészítésével – az adott korra jellemző anyagokat is biztosítva – művészeket bízott meg, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy a megrendelt képeket, szobrokat a megbízó eredetiként akarja értékesíteni. A kaposvári műkincskereskedő 2005-től különböző internetes portálokon, illetve a belvárosban bérelt galériájában hirdette megvételre az általa megrendelt műtárgyakat. Kilenc festményt és egy szobrot eredeti alkotásként sikerült eladnia. Hat vásárlót tévesztett meg, akik együttesen csaknem nyolcvanmillió forintot fizettek a hamis művekért.

A férfi ártatlannak mondta magát, és felmentésért, védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért, míg az ügyész súlyosbításért fellebbezett a Kaposvári Törvényszékhez.