Börtönbe megy a volt román elnök is?

Fotó: AFP / Evert-Jan Daniels / AFP / Evert-Jan Daniels

-

Egy restitúciós ügy miatt indult bűnvádi eljárás Traian Basescu volt román államelnök ellen, aki a gyanú szerint bukaresti főpolgármesterként szolgáltatott vissza egy ingatlant jogtalanul egy magánszemélynek – adta hírül szerdán a román média.


A visszaszolgáltatásról szóló főpolgármesteri határozat 2003-ban született, és 2008-ban tett feljelentést egy magánszemély a volt államelnök ellen. Akkor nem indulhatott nyomozás ellene, mert mentelmi jogot élvezett államfőként. A bukaresti V. kerületi bíróság most úgy döntött, hogy hivatali visszaélés gyanújával elkezdődhet a bűnvádi eljárás Basescu ellen.


Szintén restitúciós ügyek miatt emeltek vádat Markó Attila volt RMDSZ-es szenátor ellen, aki Budapestre szökött az előzetes letartóztatás elől, és politikailag motiváltnak minősítette az eljárást. A VS.hu korábban részletes összeállítást közölt a román korrupcióellenes ügyészségről. Keleti szomszédunkban már több száz politikus, üzletember ellen folyik korrupció gyanújával eljárás, börtönbe kellett már vonulnia többek között Adrian Nastase volt kormányfőnek is.