Börtönbe küldik az önjelölt és ügyetlen kémet

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Azt hitte, az oroszoknak dolgozik, pedig valójában az FBI irányította. A pénzét pedig csalók szerezték meg.


Öt év börtönre ítéleték az amerikai mérnököt, aki titkos információkat adott át egy magát orosz kémnek kiadó FBI-ügynöknek. A 49 éves Gregory Allen Justice a Boeing Satellite Systemsnél dolgozott. Az eljárásban nem tagadta tettét és megbánást tanúsított. Beismerte, hogy védett adatokat lopott el a cégében, és átadta őket annak, akit orosz hírszerzőnek hitt – ám valójában az FBI fedett ügynökével volt kapcsolatban. Tavaly február és július között több ezer dollár készpénzt vett át az információkért.

Justice azt mondta, "ámulatba ejtették" a kémtörténetek. Még azt is felajánlotta az orosznak hitt FBI-ügynöknek, hogy körbevezeti a munkahelyén, és azt mondta neki, ott készül minden amerikai katonai űrjármű.

A bizonyítékok alapján Justice amatőr módjára lopta el a Boeing Satellite Systemstől a titkos információkat, kísérletet sem tett, hogy eltűntesse a nyomokat. A hatóságok úgy fogtak gyanút, hogy átvizsgálták a számítógépét, és kiderült, hogy csatlakoztatott hozzá pendrive-ot, amelyen egy műholdprogram részletes műszaki rajzai és tervei voltak, autójában pedig kézzel írott jegyzeteket találtak a San Franciscó-i orosz konzulátus, a washingtoni orosz nagykövetség és orosz katonai attasék címeivel.

Justice azt mondta az orosznak hitt ügynöknek, hogy gyengélkedő felesége kezeltetésére kell a pénz. A banki kivonataiból azonban kiderült, hogy a pénzt kicsalta tőle egy nő, akit az interneten ismert meg. A csló egy európai fotómodell fényképével mutatkozott be és rávette Justice-t, hogy pénzt és ajándékokat küldjön neki.