Börtönbe a diákkal, aki nem fizet!

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Le kellene tartóztatni azokat a diákokat, akik nem fizették vissza a diákhitelt tanulmányaik után, és elhagyják az Egyesült Királyságot – javasolja egy brit kutatóintézet. Szeretnék elérni, hogy ajánlásaik törvényjavaslat részét képezzék. Az általunk megkeresett szakértők szerint elképzelhető, hogy a Brexit hatására változni fog a diákhitelrendszer.


Folytatódik a vita a brit diákhitelrendszerről: egy friss, az új-zélandi módszert ismertető tanulmányban a kutatók radikális változást sürgetnek az Egyesült Királyságban – írja a Magyar Nemzet.. Az általuk megfogalmazottak a szigetországban tanuló magyarokra is jelentős hatással lehetnek.

Új-Zélandon azokat a volt diákokat, akik nem törlesztik a hitelüket, és el akarják hagyni az országot, a határon letartóztatják, ami a tapasztalatok szerint komoly visszatartó erőnek bizonyul – hangsúlyozta Sam Cannicott, a jelentés megfogalmazója, aki egykor a brit Liberális Demokraták tanácsadója volt.

Az összehasonlító tanulmányban, melyet egyébként a brit Higher Education Policy Institute (HEPI) adott ki, azt írják: az új-zélandi diákhitel-adósság teljes összege 6,8 milliárd fontot tesz ki, ez a bruttó hazai össztermék 6 százaléka. Az Egyesült Királyságban ez az összeg körülbelül 70 milliárd font, ami a brit GDP 16 százalékát teszi ki. Bár az Egyesült Királyság esetében a felsőoktatási szektor lényegesen nagyobb, a jelentés szerint igenis van mit tanulni attól az országtól, mely következetesen jól teljesít a nemzetközi rangsorokban. A szakemberek emellett azt sürgetik, hogy szigorúbban ellenőrizzék a diákhitel-törlesztéseket – írja a The Independent brit lap.

Cannicott hozzátette: a jövedelem és a hiteltörlesztés közti kapcsolat felszámolásával a külföldre távozó volt diákok esetében meg lehetne szüntetni a bürokratikus akadályokat, melyek jelentősen megnehezítik a visszafizetések kikényszerítését. Emellett az oktatási szakértő úgy véli, a Brexit jó lehetőséget biztosít arra, hogy az ország tanuljon Új-Zélandtól, hiszen már nem lesz olyan fontos elvárás az, hogy egyazon törlesztési feltételeket alkalmazzák az uniós és a hazai diákok esetében.

Nemrégiben a Sutton Trust nevű brit civil szervezet is készített egy tanulmányt, melyből kiderült: Angliában magasabb az egy diplomásra eső adósság, mint bármely más angol nyelvterületű országban. Egyébként az unióból az országba érkező diákok 11 százalékának, mintegy 8600 főnek van tartozása a diploma megszerzése után, a hiányzó összeg pedig jelenleg 1,3 milliárd font, ami 36 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban.

Nick Hillman, a HEPI igazgatója a tanulmánnyal kapcsolatban kiemelte: a diákhitel törlesztésének elmaradásával – csakúgy, mint az adócsalók vagy a segélykerülők esetében – az adófizetőket használják ki. Ez mégis igen gyakori jelenség mind a külföldre távozó britek, mind pedig az uniós polgárok esetében. Az új-zélandi tapasztalatok pedig azt mutatják, a szigorú végrehajtás működik – tette hozzá.

A kutatóintézet azt szeretné elérni, hogy ajánlásai a brit parlament előtt lévő, felsőoktatással kapcsolatos javaslat részét képezzék.