Börtön várhat az illegális bevándorlók foglalkoztatására Angliában

-

A londoni alsóház megkezdte annak a törvényjavaslatnak a vitáját, amely szerint bűncselekmény lesz az illegális bevándorlók foglalkoztatása, vagy szállás nyújtása számukra.


Ha elfogadják a javaslatot, akkor az illegális munkavállalásért hat hónapig terjedő szabadságvesztés lesz kiróható, ráadásul a hatóságok lefoglalhatják az így foglalkoztatottak bérét is, mint bűncselekményből származó jövedelmet.

A tervezet szerint ugyanis az ingatlanaikat kiadó lakástulajdonosok törvényi kötelessége lesz a külföldi bérlők kilétének pontos ellenőrzése. Meg kell vizsgálniuk útlevelüket, vízumköteles bérlők esetében pedig azt is, hogy van-e érvényes nagy-britanniai tartózkodási engedélyük, és gyanú esetén a hatóságokhoz kell fordulniuk. Ennek elmulasztása szintén szabadságvesztést vagy pénzbírságot vonhat maga után.

A brit kormány bűncselekménnyé akarja nyilvánítani azt is, ha a brit munkaközvetítő ügynökségek csak külföldön toboroznak munkaerőt nagy-britanniai állásokra

A tervezett előírások között szerepel az is, hogy a brit közigazgatásban elhelyezkedő külföldi munkavállalóknak folyékonyan kell beszélniük angolul.