Börtön várhat a Barcelona elnökére a Neymar-ügy miatt

-

A spanyol ügyészség börtönbüntetést kért a Barcelona elnökére, Josep Bartomeura és elődjére, Sandro Rosellre. Ellenük a labdarúgócsapat brazil sztárja, Neymar leigazolásával kapcsolatban emeltek vádat.


Pablo Ruz vizsgálóbíró hétfői bejelentése szerint előbbire legalább két-, utóbbira pedig legalább hétéves szabadságvesztés várhat, ha bűnösnek találják őket. Az ügyészség ezenkívül 22 202 750 eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a 2011 és 2014 között a katalán klubban feltárt adócsalások és hamis könyvelés miatt.

A Barcelona 2013 nyarán az erről szóló közlemény szerint 57 millió euróért szerezte meg Neymart, ugyanakkor a vizsgálóbíró szerint ez az összeg valójában legalább 83,3 millió euró volt, így a vád szerint az egyesület valamivel több mint 2,8 millió euróval kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna.


Az ügyben az egyik klubtag, Jordi Cases nyújtott be bírósági keresetet, melyben hűtlen kezeléssel vádolta meg Sandro Rosell akkori elnököt, és azt állította, hogy hamis szerződéssel eltitkolta, mennyit is fizetett valójában a klub a brazil csatárért. Rosell azóta lemondott posztjáról, igaz, utódja, Josep Bartomeu is megerősítette, hogy 57 millió euróba került a játékos. Ugyanakkor pár nappal azután, hogy a spanyol államügyészség tavaly februárban adócsalás vádjával eljárást indított, a Barcelona - elővigyázatosságra hivatkozva - 13,6 millió euró adót befizetett utólag.

Bartomeu tavaly januárban lett a Barcelona elnöke, és alig egyéves regnálása után a nyárra előrehozott választást kezdeményezett, pedig a mandátuma a 2015/16-os idény végéig szól.