Börtön fenyegeti a hivatalnokokat, ha nem jelentik a vesztegetést

-

Három évig terjedő börtön fenyegeti azokat a hivatalos személyeket, akik tudomást szereznek fel nem derített vesztegetésről, de nem tesznek feljelentést. Ez is szerepel abban a büntető tárgyú jogszabályokat módosító csomagban, amely július 1-től lép hatályba és amelyet kedden szavazott meg az országgyűlés.


A módosítás megteremti a korlátlan enyhítés lehetőségét befolyás vásárlása és befolyással üzérkedés bűncselekménye esetén is azok számára, akik feltárják a cselekményt. Így a jövőben valamennyi korrupciós bűncselekménynél egységesen biztosítva lenne ez a megoldás.

A törvény pontosítja az elkövetési értékkel kapcsolatos érték-egybefoglalásnak a szabályait is. Érték-egybefoglalásnak van helye, ha valaki egy éven belül több alkalommal követ el egyenként 50 ezer forintot el nem érő összegű lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot, csalást, szándékos rongálást, vagy hűtlen kezelést. Ha ennek alapján az elkövetési érték meghaladja a bűncselekményi értékhatárt, akkor büntetőeljárás indul.