Börtön épül Békésen

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Ötszáz fogvatartottat helyezhetnek el 2018-tól.


Dankó Béla, a térség fideszes képviselője mindenkit megnyugtatott: a kormány biztosítja a forrásokat, így már csak a közbeszerzési eljárás és a szerződéskötés előzi meg az építkezés megkezdését.

A tervek szerint 250-300 munkavállalót alkalmaznának a büntetés-végrehajtási intézetben, amely Dankó szerint „sok lehetőséget rejt magában, a helyi gazdaságot és vállalkozásokat is fejlesztheti”.

Dankó Béla az MTI-nek elmondta: reményeik szerint békési vállalkozók is be tudnak kapcsolódni alvállalkozóként a zöldmezős beruházás kivitelezésébe. Arra a kérdésre, hogy a börtönben dolgozók a helyiek közül kerülhetnek-e ki, elmondta: Békésen van egy rendészeti szakközépiskola, ahonnan fel tudnak majd venni a börtönbe dolgozókat, és szóba jöhet a munkanélküliek célnak megfelelő átképzése is.

Hozzátette: a tapasztalatok szerint főként a településen kívülről érkeznek a börtönbe a munkavállalók, akik jellemzően hozzák magukkal a családjukat, ami mind az ingatlanok eladása és bérlése, mind az oktatási intézményekben növekvő gyermeklétszám miatt kedvező lehet Békés számára.