Bors: Húsevő baktérium fertőz a pécsi kórházban

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A lapnak a szekszárdi kórház panaszolta el, hogy a Pécsről érkező betegeket karanténba kell tenni, mert szinte mindenkinek fertőzése van.Karantén és vizsgálatok várják a Pécsről visszaszállított betegeket a szekszárdi kórházban, ugyanis szinte mindenkin gennyes, tályogos sebek vannak – írja a Bors.

A szekszárdi kórház szerint mindez a rossz pécsi kórházi higiénia miatt van. A tolnai megyeszékhely kórházában állítják, hogy a pécsi ápolószemélyzet nem tartja be az alapvető higiéniai szabályokat, vagyis nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így a baktérium szabadon garázdálkodhat.

„Január eleje óta tapasztaltuk, hogy jelentősen megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltőbaktérium-fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldünk különböző beavatkozásokra. Az elmúlt negyedévben úgy kétszáz beteg érkezett vissza a baranyai megyeszékhelyről, náluk szűrővizsgálatokat végeztünk, és a szokásosnál több esetben találtuk a fertőző, fokozottan antibiotikum-ellenálló baktériumok valamelyikét” – mondta a Borsnak a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa.

Almási István szerint korábban többször jelezték a problémát a pécsi klinikáknak. A Bors azt írja, a pécsi klinika hi­giénikusa, Rauth Erika elzárkózott a nyilatkozattól.

Az MRSA egy staphylococcus okozta bőrfertőzés. Vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel kezdődik. Ez gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas, gennyes tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek.