Bors: adófizetők pénzén mentek erdészek Abu-Dzabiba, vadászkiállításra

Fotó: AFP / KARIM SAHIB

-

Tavaly az ADIHEX 2014 nemzetközi va­dász­ki­ál­lí­tá­sra öt hazai erdészettől összesen 9 fő látogatott el, akik hat napot töltöttek Abu-Dzabiban, 5,5 millió forint költségen – írj a a borsonline.hu. A közpénzen kiutaztatott erdészek nem kiállítók voltak, csupán megnézték a kiállítást.


Az MSZP-s Heringes Anita kérte ki a 2014-es utazási kiadások adatait a Földművelésügyi Minisztériumtól, amely tartalmazza a kilenc erdész az Egyesült Arab Emírségek fővárosába tett kirándulásának adatait is. A minisztérium egyébként egy év alatt 1473 utazást finanszírozott, az úti célok zöme európai ország volt.


A borsonline.hu azt írja, hogy az agrár tárca azt állítja: nem a Földművelésügyi Minisztérium finanszírozta a közel-keleti utat. A lap birtokába jutott dokumentum szerint azonban az út költségei a tárca költéseinek minősülnek, ráadásul Fazekas Sándor miniszter írta alá a Heringesnek kiadott papírokat.
A lap azt is kiemeli, hogy a különböző erdészetek eltérő költségen küldték ki tagjaikat. Ugyanazt az utat a Bakonyerdő Zrt. két munkatársa például kétszer olyan drágán számolta el, mint a Verga Zrt. két alkalmazottja. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai állítólag még napidíjat is kaptak. A hatnapos külföldi tartózkodásért összesen 302 400 forintot számoltak el.

A Verga erdészeinek be kellett érniük 137 940 forinttal. De voltak, akik 790 ezres részvételi díjat is elszámoltak. A Bakonyerdőnél viszont nem szerepel ilyen tétel.
A borsonline.hu szerint az erdészetek honlapjain nincs nyoma az abu-dzabi utazásnak.