Borostyán rejtette a világ legrégebbi gombáit

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI / AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Igaz, hogy csak két-három milliméteresek, de határozottan gombák voltak.


A valaha talált legrégebbi ép gombafosszíliákat fedezték fel kínai, új-zélandi és amerikai kutatók a 99 millió éves burmai borostyánkövekben – jelentette be a Kínai Tudományos Akadémia. A két-három milliméteres gombák négy fajba tartoznak, és mindegyikükön jól látható az elkülönült tönk és a kalap.

A kutatócsoportot vezető Huang Ti-jing, a Nancsing Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársa szerint kollégáival a tíz év alatt összegyűjtött több mint húszezer burmai borostyánkövet átvizsgálva bukkantak rá a különleges leletekre. A kutatók három, gombával táplálkozó holyvafélét is azonosítottak 125 millió éves borostyánkődarabokban. A mostani felfedezés rávilágít az ősgombák sokféleségére, és azt mutatja, hogy a lemezes gombák az eddig véltnél már legalább 25 millió évvel korábban is jelen voltak.

Lágy termőtestük miatt a gombák rendkívül ritkán fordulnak elő fosszíliákban. A mostani felfedezésig mindössze öt olyan gombafaj volt, amelyet kizárólag borostyánkőből ismerhettünk. Az egyiket egy 99 millió éves burmai borostyánkő-töredék, a másikat egy 90 millió éves New Jersey-i borostyán, a maradék hármat pedig egy 20 millió éves dominikai borostyán őrzi.