Boross: 1945-ben "intellektuális elzüllés" kezdődött

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

-

És a volt miniszterelnök szerint máig nem sikerült azt az országnak kihevernie.


Boross Péter volt miniszterelnök szerint a mai napig problémát jelent az országnak az 1945-ben elindult „intellektuális elzüllés”. A Veritas Történetkutató Intézet tanácsadó testületének elnöke egy, a Parlamentben tartott konferencián beszélt erről. Azt mondta, az 1945. november 4-én tartott nemzetgyűlési választások után történt, hogy „a tágabb értelemben vett kultúra, az értékminősítés ötödrendűvé vált”. Hozzátette: noha 1990-ben mindenki azt remélte, hogy csak a megelőző 45 évet jellemzi ez a folyamat, máig nem sikerült az országnak kihevernie a hét évtizeddel ezelőtt elindult szellemi hanyatlást, intellektuális elgyengülést, ami szerinte a gazdaságban is érezteti hatását.

Boross Péter kiemelte: az 1945-öt követő években út, vasút és híd épült az országban, a szovjet katonai érdekeknek megfelelően, a többi munka zömmel a romeltakarításra szorítkozott, ugyanakkor a földosztás során túl kicsi, gépekkel felszereletlen birtokokat hoztak létre irigység, gyűlölködés közepette. A magyar agrárviszonyok akkor romlottak el, és ezt azóta sem lehet helyrehozni – mondta.

Közölte, ezzel szétrombolták a falu világát, akárcsak ezzel párhuzamosan az államigazgatást, miközben olyanokat emeltek a falvakban vezető pozíciókba, akik addig „megvetett emberek voltak”, és mindeközben az internálások mellett infláció is sújtotta az országot.

Úgy fogalmazott: sok még a feladat a nemzet lelkiállapotának helyreállításához, például olvasható, elolvasható és megtanulható történelemkönyvekre van szükség, és „akkor talán megközelítjük azt, amit kötelességünkként ír elő a sors, vagy írna elő a sors, ha mi magunk erre a kötelességteljesítésre nagyobb elánnal lennénk készek”.