Burleszk lesz az osztrák elnökválasztás – újabb technikai hiba

-

Az elnökválasztás második fordulójának megismétlését egyszer már elhalasztották. A Die Presse most újabb problémáról ír.


Újabb malőr az osztrák államfőválasztás második fordulójának egyszer már elhalasztott megismétlésével kapcsolatban: egy salzburgi választónak kétszer postázták a szavazócédulát. A megismétlendő fordulót először október 2-ra tűzték ki, majd december 4-re halasztották. Az indoklás szerint „technikai hiba”, azaz hibásan gyártott szavazócédulák miatt „nem volt lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”. A vizsgálat szerint a korábban kiküldött szavazócédulák közül többnek a ragasztása nem volt megfelelő. Emiatt a levélben visszaküldött szavazatok érvénytelenek lehetnek.

Az újabb bakit az okozta, hogy az október 2-i választásra szóló cédulát egyszer ajánlva, másodszor rendes postai úton kapta meg a választó, aki Zell am See járásban, Saalfelden településen él. A helyi illetékes hivatal ugyanazon a napon postázta a két nyomtatványt (még azelőtt, hogy döntöttek a szavazás elhalasztásáról). A belügyminisztérium szerint a település a felelős a történtekért. A saalfeldeni illetékes azonban nem tudott magyarázatot adni a történtekre, és azt mondta, nincs tudomásuk további esetekről.

A választó az első szavazat leadásakor még jogosult a voksolásra, azonban a második esetében már nem, sőt büntethetővé válik – mondta Helmut Fuchs bűnügyi szakjogász. A belügyminisztérium szóvivője szerint 6 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság járhat azért, ha valaki kétszer szavaz, mert az választási csalásnak minősül.

Az elnökválasztás májusban tartott második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette az eredményt. Májusban szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.