Borkai cáfolja Lázárt: állítja, hogy Győr csak állampapírt vett

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Borkai Zsolt, Győr polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze csütörtök estére, hogy demonstrálja: a Quaestoron keresztül államkötvénybe fektettek, és nem fedezetlen Quaestor-kötvényt vásároltak. A három alpolgármesterrel, a jegyzővel és az aljegyzővel, valamint a gazdálkodási főosztályvezetővel körbebástyázott Borkai ezzel a Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra utalt.


Az eseményre Borkai a Quaestorral idén január 13-án kötött szerződés eredeti példányával, illetve az Államadósság Kezelő Központ Zrt. és a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. egy-egy dokumentumával jelent meg – írja a Kisalföld.hu. Ezekkel kívánta igazolni, hogy azt az ominózus egymilliárd forintnyi befektetést, amelyet Győr önkormányzata a Quaestornál kötött, államkötvénybe fektették be a Quaestoron keresztül, és nem fedezetlen Quaestor-kötvényt vásároltak. Noha a 444 tájékoztatása szerint Lázár konkrétan azt állította a délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy volt olyan önkormányzat (ilyen volt Győr is), ami a lehető legrosszabb helyre tette a pénzét: Quaestor-kötvényt vásárolt.Győr fideszes polgármestere erre azt mondta, hogy ha őt, az önkormányzatot és a várost hazugsággal vádolják, akkor kötelessége kikérni mind a maga, mind a városháza, mind a 130 ezer győri nevében. Kötelessége, hogy megvédje az önkormányzat és saját maga becsületét és igazát, legyen szó akár miniszterről, vagy bárki másról, ezért is hívta össze a rendkívüli tájékoztatót. Szerinte a miniszter szavait az sem menti, ha tájékozatlanságból mondta, amit mondott.


A polgármester azt is leszögezte, hogy amint az önkormányzatnak, úgy az önkormányzati cégeknek sincsen Quaestor-kötvénye.


A Kisalföld.hu kérdésére, hogy mit gondol arról, hogy a kormány soron kívüli számvevőszéki vizsgálatot rendelt el az érintett a brókerbotrányokban érintett 24 önkormányzatnál, Borkai azt válaszolta: „állunk elébe, szabályosan jártunk el".


Lázár János csütörtök délelőtt azt mondta, hogy 24 olyan önkormányzat van, aki 1, volt, aki 2 és volt, aki 3 milliárd forintot tolt vagy a Hungária Értékpapír Zrt-be, vagy a Buda-Cashbe vagy a Quaestorba. Ekkor hangzott el, hogy Győr is vett Quaestor-kötvényeket. Összesen 10,8 milliárdot tartottak a brókereknél ezek a települések. A kormány ezért úgy döntött, hogy az Állami Számvevőszékhez fordul annak érdekében, hogy az hajtson végre soron kívüli ellenőrzést az érintett önkormányzatoknál. Többek között Győrszemere, Dunakeszi, Kondoros, Vác, Fót, Budapest IV. kerülete és Százhalombatta (a település több mint 3 milliárd forintot) tartottak pénzt az említett brókercégeknél – a Miniszterelnökség sajtóirodájától megküldött teljes listát itt nézheti meg.
Lázár szerint még nem tudni, hogy ezek közül hány önkormányzatnál fenyeget csődhelyzet, jelenleg a Belügyminisztérium is adatokat gyűjt a történtekről.