Boris Johnson föladta

Fotó: Getty Images / Ben Pruchnie

-

Többen is bejelentkeztek a konzervatív párt elnöki posztjára. Köztük az igazságügyi miniszter is, aki szerint a britek az egész kormányt elutasították. Boris Johnson volt londoni főpolgármester nem indul a választásokon.


A Konzervatív Párt vezetői tisztségérért folyó küzdelembe Michael Gove is beszáll. Ezzel az igazságügyi miniszter szembefordul eddigi szövetségesével, Boris Johnson volt londoni főpolgármesterrel. Ugyancsak bejelentette indulását Theresa May belügyminiszter is - írja a BBC.

Theresa May indulására eddig is számítottak, Gove bejelentése viszont némileg meglepő, ugyanis korábban azt mondta, hogy nem kívánja átvenni a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Gove és Johnson egymással szoros szövetségben kampányolt az Egyesült Királyság kilépéséért, ma azonban Gove azt mondta, Johnson nem lenne alkalmas vezető, és nem tudná megoldani az előtte álló feladatot. Szerinte a miniszterelnöknek az egységes állam megteremtése lett az új feladata.

Boris Johnson pár órával később jelezte, hogy nem pályázik a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjének tisztségére, vagyis a brit miniszterelnöki posztra sem. „Látva a parlamentben kialakult helyzetet, arra jutottam, hogy nem lehetek én a konzervatívok vezetője" - írja a Euronews.

Gove szerint az Egyesült Királyságnak merészen szakítania kell a múlttal, a Brexitet pedig a váltásra való szavazatnak tartja. Úgy véli, a választók általánosságban is elutasították a brit vezetést. May azt mondta: képesnek érzi magát az egység megteremtésére, és gyógyulást ígért a megosztott nemzetnek.

Az utódlási folyamatban részt vesz még néhány kormánytag, köztük Stephen Crabb munkaügyi miniszter és Liam Fox volt védelmi miniszter, de nekik a jelenlegi parlamenti és pártbeli erőviszonyok alapján kevés az esélyük a győzelemre. A választás eredménye szeptember 9-én derül majd ki.