Bonyolultabbak lettek a biztosítások

Fotó: The Picture Desk / Alfredo Dagli Orti

-

Egy felmérés szerint 42 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint bonyolult egy biztosítási szerződés kitöltése.


A legtöbb biztosításuk arányaiban a 30–39 és az 50–59 év közötti korcsoportba tartozó válaszadóknak van. A Deloitte felmérése szerint a tavalyi 32 százalékhoz képest 42 százalékra nőtt azok aránya, akik bonyolultnak találják a biztosítási szolgáltatásokat. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kivételével, ahol a hagyományos és az online csatornák aránya nagyjából 50-50 százalékos, a személybiztosítások esetén továbbra is a hagyományos, fizikai csatornák szerepe a legjelentősebb.

A felmérés szerint a nyugdíjbiztosítás esetén a 40 év alattiak, az egészségbiztosításoknál a 30 év alattiak és az 50-es éveikben járók a leginkább alulreprezentáltak. A Deloitte közleménye szerint ez főként azzal függhet össze, hogy általában 30 év felett válik valaki családossá, így az egészségre vonatkozó gondoskodás főként ekkor kezdődik meg, 40 év felett pedig már a nyugdíjtermékek válnak népszerűbbé.


A biztonság egy hajszálon múlhat


A megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy azért nem köt biztosítást, mert nem engedheti meg magának. Ez úgy jöhet ki, hogy a nyugdíjbiztosítások elterjedtsége 110 ezer forint nettó jövedelem után emelkedik meg erősen, míg az egészségbiztosítások jelentősebb elterjedése a 150 ezer forint feletti nettó jövedelműek között látható. Vagyis az ez alatti nettó bérrel rendelkezők nem tudnak, vagy úgy vélik, hogy nem tudnak biztosításra költeni. A minimálbér bruttó 111 ezer forint, az átlagbér pedig nettó 167, vagyis több százezren keresnek túl keveset az öngondoskodáshoz.

Az egészség- és nyugdíjbiztosítások aránya a népességhez képest a központi régióban, elsősorban Pest megyében a legalacsonyabb, ez részben azzal magyarázható, hogy a biztosításkötés szempontjából kedvezőtlen demográfiai jellemzők, például a fiatalabb lakosság is erre a régióra koncentrálódik – derült ki a felmérésből.