Bőny és Soros a nemzetbiztonsági bizottság napirendjén

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A bőnyi rendőrgyilkosság és a Soros Györgyhöz köthető szervezetek ügye is szerepel a nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülése napirendjén.


Ezúttal a zárt ülést nem a Képviselői Irodaházban tartják, hanem az Információs Hivatalba (IH) látogatnak a grémium tagjai november 7-én – értesült a Magyar Idők. Elsőként Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tartja meg beszámolóját az IH működéséről, munkájáról. Bár a bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatosan még tart a nyomozás, de várhatóan ennek a háttere is szóba kerül a kihelyezett ülésen. Úgy tudjuk, az ügyben felmerült orosz szálat is vizsgálják a hatóságok. Sajtóinformációk szerint a gyilkossággal gyanúsított Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű szervezettel kapcsolatban álltak az orosz katonai hírszerzés, a GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije) emberei. Úgy tudni, korábban orosz diplomaták is részt vettek a Győrkös-féle csapat airsoftos gyakorlatozásaiban, amiről állítólag a hazai titkosszolgálatok, így a katonai elhárítás is tudott.

Győrkösék orosz titkosszolgálati kapcsolatai a Hídfő nevű weboldalnál már érzékelhetők voltak. Az oldalt eredetileg az MNA hozta létre 2012-ben, de oroszul számoltak be az új portál indulásáról. Eleinte Győrkösék anyagai szerepeltek a weblapon, amely akkor lett ismert, amikor a honlap cikke nyomán 2014 augusztusában az orosz Külügyminisztérium azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy használt T–72-es harckocsikat szállít Ukrajnának, hogy azokat a keleti országrészben bevessék az orosz nemzetiségű szakadárokkal szemben. Kompromittáló fotók is készültek a nyíregyházi pályaudvaron veszteglő harckocsikat szállító szerelvényről, később kiderült, a fotók korábbiak és az országból elszállított tankok nem keleti szomszédunkhoz, hanem egy cseh hadiipari céghez kerültek, ahol felújították azokat, majd eladták az iszlám szélsőségesek ellen küzdő Nigériának.

Fontos téma lesz a bizottsági ülésen a Soros Györgyhöz köthető szervezetek ügye is. Emlékezetes: Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke szeptember végén fordult a nemzetbiztonsági bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz, hogy világítsák át azokat a szervezeteket, amelyek a migrációs folyamatokban feltehetően a Soros-hálózattal működtek együtt. A Fidesz alelnöke már akkor kiemelte, hogy nem Soros György karitatív tevékenysége érdekli a vizsgálat során, hanem „a törvénytelen tettek”. Németh Szilárd akkor úgy fogalmazott, Soros György számos kérdést felvető migrációs tevékenységével legalább 22 olyan szervezet működése hozható kapcsolatba, amelyek a nagy nyilvánosság előtt is kiálltak az illegális bevándorlás mellett. Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kifogásolhatónak tartotta Soros György bizonyos tevékenységeit.