Bontják a soproni bevásárlóközpontot

-

A West üzletház mintegy 20 éve épült.


Bontják az évek óta üresen álló és leromlott állagú West üzletházat Sopronban, a stadion és a sportcentrum szomszédságában. Az épület több mint 15 évnyi pereskedés után tavaly került az önkormányzat tulajdonába, a város most elsősorban parkolók kialakítását tervezi a ledózerolt területen.

A Lackner Kristóf utcai telekre a soproni önkormányzat bérlőként, a sportcentrum pedig bérbeadóként földhasználati és bérleti szerződést kötött egy egyéni vállalkozóval 1993 őszén. A megállapodás értelmében a bérlő vállalta, hogy üzletházat épít és parkolókat alakít ki.

A szerződés azt is tartalmazta, hogy az épület 10 év után az önkormányzat tulajdonába kerül a földterület használatának ellenértékeként. A vállalkozó jogutódja azonban 2000-ben felmondta a megállapodást; ekkor kezdődött a pereskedés a tulajdonjog ügyében.


Április végére

A tavaly májusban a városi közgyűlés elé vitt előterjesztés szerint a Győri Ítélőtábla 2009-ben kimondta, hogy a West üzletház a soproni önkormányzaté, amely ezután ingatlanbecslést készíttetett. A több mint 900 négyzetméter alapterületű épület értékét mintegy 40 millió forintban határozták meg a szakértők. A korábbi bérlő, a gazdasági társaság azonban felszámolás alá került, és több mint 86 millió forintos tartozást halmozott fel. A város és a felszámoló közötti tárgyalások eredményeként 58 millió forintos vételárban állapodtak meg, ennek kifizetését és az üzletház lebontását tavaly decemberben hagyták jóvá a képviselők.

A létesítmény elbontása április végére várható. Az önkormányzat az üzletház helyén lévő terület hasznosítására tanulmányterveket készíttet, terveik között például parkolók létesítése és zöldfelület kialakítása szerepel.