Bomlasztásra kellhetett Kovács az oroszoknak

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Nem titkos EP-s dokumentumokat akartak megszereztetni vele.


Kovács Béla nem klasszikus hírszerző munkát végzett Oroszországnak – informátoraira hivatkozva ezt írta a Népszabadság. Titkos dokumentumok megszerzése helyett a bomlasztás volt a feladata: unióellenes hangulatkeltés, az euroszkeptikusok, unióellenes szélsőségesek összefogása, frakcióvá szervezése.

A lap forrásai szerint Kovács akkor került a kémelhárítás, majd a hírszerzés látókörébe, mikor 2009-ben tető alá hozta a döntően szélsőjobboldali pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak szövetségét, amelyben több ország politikusai vesznek részt. Kovács Béla tavaly decembertől lett a szervezet elnöke.

Kovácsot nem csak a magyar titkosszolgálat figyelte meg. A szolgálatoknak nyilvánvaló volt, hogy a szövetség mögött Oroszország és az orosz titkosszolgálat állhat.

Korábban Kovács és a Jobbik is tagadta a kémügyet. Vona Gábort, a Jobbik elnökét és Kovácsot is meghallgatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága – a Jobbikon kívül mindenki más megalapozottnak tartotta a gyanút.

Az EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését múlt héten kérte a legfőbb ügyész. Azt több szakértő nem érti, miért így – a nyilvánosság előtt – intézték az ügyet, ahelyett, hogy például akció közben lebuktatták volna Kovácsot. A Népszabadság szerint egyébként a titkosszolgálatok már jó ideje nemcsak Kovács orosz érdekeltségeivel foglalkoznak: azt is kutatják, miből finanszírozza magát és akcióit a Jobbik. A gyanú ez esetben is az, hogy Oroszországból, ugyanakkor a titkosszolgálatok megakadályoztak egy iráni befektetést is a „Jobbik egyik fellegvárának számító kelet-magyarországi városban.”