Vaklárma volt a potsdami bombariadó

Fotó: AFP/dpa / JULIAN STAHLE

-

A küldeményt egy gyógyszertárnak címezték. Robbanószernek tűnt, de nem volt benne gyújtószerkezetet.


Gyanús, robbanószerkezetnek tűnő csomagot találtak a potsdami karácsonyi vásáron. A rendőrség elrendelték a környék kiürítését és lezárását, a tűzszerészek pedig a helyszínre vonultak. A rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy "a gyanús tárgy ellenőrzött hatástalanítása sikeresen megtörtént".

A Potsdamer Neueste Nachrichten szerint a szerkezet egy 40-szer 50 centiméter méretű postai küldeményben van, és egy belvárosi gyógyszertárnak címezték.

A rendőrséget a gyógyszertárból riasztották kora délután, amikor felnyitották a csomagot, és gyanús drótokat és berendezéseket láttak benne.

A brandenburgi belügyminiszter, Karl-Heinz Schröter szerint a csomagot röntgenkészülékkel világították át, és szögeket és porszerű anyagot találtak benne. Ám egyelőre nem világos, hogy valódi robbanószerkezetről vagy csak utánzatról van szó. A nyomozásnak még nagyon az elején járunk – mondta Schröter.

Szerinte a csomagban lehetett akár gipsz vagy más veszélytelen por is, míg a szögek egy konzervdobozhoz hasonló fémedényben voltak. Most azt vizsgálják, hogy máshova is szállítottak-e ilyen csomagokat.

Korai még arról beszélni, hogy merényletet terveztek volna a karácsonyi vásár ellen, ugyanis a gyógyszertár is lehetett a célpont – mondta Schröter. A gyógyszertár környékét százméteres körzetben lezárták a hatóságok.


Kábel, elemek, szögek

A csomagban nem találtak gyújtószerkezetet – közölte a rendőrség. A készülék egy hengeres tárgy volt kábelekkel, elemekkel és szögekkel. Schröter szerint több száz kis szög mellett egy nagyobb petárdát is találtak.