Bombát akart robbantani egy romániai felvonuláson egy magyar

Fotó: MTI/EPA / ROBERT GHEMENT

-

A hatóságok gyanúja szerint román nemzeti ünnep alkalmából tervezett rendezvényen akart gyilkolni Kézdivásárhelyen.


Magyar szélsőséges tervezett bombát robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett felvonuláson Kézdivásárhelyen – idézi a Népszabadság a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészséget (DIICOT), amely szerint a gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja. (A fenti képen a bukaresti ünnepi felvonuláson láthatók a román titkosszolgálat terrorellenes kommandósai.)

A lap azt írja, az Antena 3 hírtelevízió a gyanúsított képét is bemutatta: azon egy 30 év körüli fiatalember látható a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) pólójában. Az illetőt őrizetbe vették, Bukarestbe szállították, ahol a bíróság dönt majd az előzetes letartóztatásáról. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte azt a fiatalt. Ovidiu Marincea, a SRI igazgatójának a tanácsadója kijelentette: "mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége". Az Agerpres híre szerint a fiatalembert a tavalyi román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kitűzött gyászlobogók ügyében is vizsgálta az ügyészség, de végül ejtette az ügyet.

Az ügyészség közleménye szerint B. I. A. tervét a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével leplezték le, és a házkutatások során robbanóeszközökre bukkantak. A gyanúsítottat még azelőtt őrizetbe vették, hogy a bombát elhelyezhette volna. A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjjellátó látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

A HVIM Facebook-oldalán tagadja, hogy tagja bármi törvénytelenséget is elkövetett, szerinte a román hatóságok rágalmaznak és hazudnak, mert semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatásoknál.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben tudatta, hogy „elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján".