Elverték Serena Williamset New Yorkban, olasz házidöntő a US Openen

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

HÁTTÉR

Óriási meglepetésre két olasz, Roberta Vinci és Flavia Pennetta játssza a finálét az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesében. Serena Williams elbukta a Grand Slamet.


Bombameglepetés az amerikai nyílt teniszbajnokságon: Roberta Vinci három szettben legyőzte az első helyen kiemelt, címvédő Serena Williamset a női egyes második elődöntőjében, ezzel megakadályozta riválisát abban, hogy megcsinálja a Grand Slamet, azaz egy naptári éven belül mind a négy nagy tornán győzzön. A világelső amerikai játékos idén az Australian Openen, a Roland Garroson és Wimbledonban sem talált legyőzőre, és már csak két győzelemre volt attól, hogy 1988 – a német Steffi Graf menetelése – óta az első, összességében pedig a negyedik női játékos legyen, akinek egy éven belül összejön a négy GS-diadal.

Williams rendkívül bizonytalanul játszott a pénteki mérkőzésen, sokat rontott, a világranglistán 43. Vinci pedig kihasználta ezt, és az elvesztett első játszma után előbb egyenlített, majd a döntő szettben is ő volt a kevésbé ideges játékos a pályán. Vinci és Serena Williams korábban négyszer játszott egymással, és az olasz még szettet sem tudott nyerni 21-szeres Grand Slam-győztes riválisa ellen.


Vinci hatalmas bravúrt hajtott végre


A 32 éves olasz teniszező nála egy évvel idősebb honfitársával, Flavia Pennettával vívja majd a szombati finálét – utóbbi játékos korábban ugyancsak nagy meglepetésre Simona Halepet búcsúztatta. A mérkőzés váratlanul egyoldalúan alakult, de nem úgy, ahogy azt sokan várták: a második helyen kiemelt román játékos mindössze négy játékot tudott nyerni a 26.-ként rangsorolt Pennetta ellen. Mindkét olasz játékos pályafutásának első GS-döntőjére készül.


Pennetta maga sem hitte el, hogy döntőzhet


Eredmények

női egyes, elődöntő:
Vinci (olasz)–S. Williams (amerikai, 1.) 2:6, 6:4, 6:4
Pennetta (olasz, 26.)–Halep (román, 2.) 6:1, 6:3