Bolt tényleg olyan volt, mint Ali

Fotó: MTI/EPA / Diego Azubel

-

A jamaicai Usain Bolt nyerte meg a klasszikus sprintszámot, a férfi 100 métert a pekingi atlétikai világbajnokságon, egy századdal legyőzve Justin Gatlint.


Az egész világbajnokság legjobban várt száma előtt Gatlin tűnt valamivel esélyesebbnek, mivel két éve nem kapott ki senkitől, magasan vezeti a világranglistát (9.74 mp), míg Bolt sérülésekkel bajlódott, sokat kihagyott, és hosszú ideje nem futott meggyőzően.

Az elődöntőben is az amerikai volt jobb: Bolt futama elején megbotlott, s 9.96 másodperccel tudott nyerni, míg Gatlin 9.77-et futott úgy, hogy a végén kiengedett.

Ato Boldon egykori sprinter a vb előtt Muhammad Alihoz hasonlította Boltot, mondván „semmivel nem győzött meg, hogy favorit lenne bármelyik távon is. Ha mégis nyerne, az olyan lenne, mint Ali győzelme George Foreman ellen, amikor Foreman toronymagas esélyesnek számított – magyarázta. – Ha Bolt valahogy nyerne, az lenne az eddigi legnagyobb hőstette, beleértve a világcsúcsait is.”


Egy botlás nem fér bele Bolt ellen


Rajtuk a világ szeme

A döntőben, 55 ezer néző előtt kettejükről szólt minden: Bolt a rajtot magához képest jól kapta el, s az első ötvenen kevéssel volt csak riválisa mögött. A táv második felében végig együtt futottak, Bolt nem tudott elhúzni Gatlintől, sőt, az amerikai az utolsó tíz méterig vezetett, ám görcsössé vált, egy rossz lépésnél kissé megroggyant, ez pedig elég volt Boltnak a sikerhez, melyet 9.79 másodperccel szerzett meg a 9.80-nal záró Gatlin előtt.

A harmadik helyen két fiatal vágtázó, az amerikai Trayvon Bromell és a kanadai Andre De Grasse végzett holtversenyben 9.92 másodperccel.

Meglepetésre a szám korábbi két nagy alakja, Tyson Gay és Asafa Powell csak a hatopdik és hetedik helyen ért célba, egyaránt 10.00 másodperccel.Lewis és Greene mellett

férfi 100 m, világbajnok: Usain Bolt (Jamaica) 9.79 mp
2. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.80
3. Andre De Grasse (Kanada) és Trayvon Bromell (Egyesült Államok) 9.92-9.92

A hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt kilencedik vb-aranyát szerezte meg, 100 méteren pedig a harmadikat, ami korábban csak Carl Lewisnak és Maurice Greene-nek sikerült.