Bolt támogatja az orosz atléták kizárását

Fotó: MTI/EPA / DIEGO AZUBEL

-

Usain Bolt szerint az orosz atléták kizárása a riói olimpiáról ráijeszt a csalókra és segít megtisztítani a sportágat a doppingtól.


A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön utasította el 68 orosz atléta közös fellebbezését, így ők nem indulhatnak az augusztus 5-én kezdődő riói játékokon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben azért függesztette fel az ország sportolóinak versenyzési jogát, mert egy független vizsgálat bizonyítottnak találta az államilag irányított és támogatott doppingolást. Az IAAF júniusban meghosszabbította az orosz szövetség felfüggesztését, ezután született meg a kollektív CAS-beadvány.


"A mostani döntés biztosan sokakra ráijeszt és egyértelműen azt üzeni, hogy a sportág komolyan gondolja a megtisztulást" – mondta brit újságíróknak a londoni Gyémánt Liga-versenyre készülő Bolt. Hozzátette: ha van bizonyíték, és valakit elkapnak, akkor a szankció sem maradhat el.


A hatszoros olimpiai bajnok Bolt szerint meg kell tisztítani a sportágat a doppingtól


A 2012-es londoni olimpián az oroszok nyerték a harmadik legtöbb érmet. A CAS csütörtöki döntése irányadó lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára, amely jövő keddig dönt az orosz sportolók esetleges teljes kizárásáról a riói olimpiával kapcsolatban.

"Ha úgy érzik, hogy a megfelelő lépés a teljes orosz csapat kizárása, akkor én támogatom őket. A szabály az szabály, és a doppinghelyzet az atlétikában egyre aggasztóbb" – fogalmazott a 29 éves Bolt, aki 100 és 200 méteren, valamint a 4x100-as váltó tagjaként címvédőként lesz ott a riói olimpián.

Az augusztus 5-én kezdődő játékokról lemaradó orosz atléták között nagy éremesélyesek is voltak, mint például a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva vagy a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov.