Bolt: megmondtam, hogy én vagyok a legnagyobb

Fotó: Getty Images / Phil Walter

-

A kilencedik olimpiai aranyérmét a 4x100 méteres váltó tagjaként Rióban megnyerő Usain Bolt szerint az újabb elsőséghez már nem kell magyarázat.


„Tessék, megmondtam, hogy én vagyok a legnagyobb. Amikor megkaptam a stafétabotot, már tudtam, hogy nyerni fogunk" - közölte a jamaicai sztár, aki hetven méternél ki is nézett az órára. „Megkönnyebbült, boldog és büszke vagyok, hogy valóra vált az álmom. Most ünneplés következik késő estig."


Amennyiben a vasárnap 30 esztendős sprinter - ahogy korábban jelezte - jövőre visszavonul, úgy ez volt az utolsó futása ötkarikás játékokon. A 4x100-as győzelem után ismét megerősítette, hogy nem lesz ott Tokióban. "Persze vegyesek az érzelmeim, biztosan hiányozni fog a sport és az olimpia, hiszen ez a legnagyobb színpad, de már megtettem mindent, amit tehettem. Most nyaralni megyek, kipihenem magam, majd készítek egy új bakancslistát" - utalt arra, hogy átgondolja, mit szeretne hátralévő életében csinálni. Váltótársa, Asafa Powell szerint Bolt olyan sok mindent ért el, hogy azt nehéz felfogni. "Ő egy nagyszerű sportoló, egy legenda" - tette hozzá.

Az ezüstérmes japán váltóból a jamaicai apától és japán anyától született Aszka Kembridzs szerint Bolt teljesítménye egyszerűen fantasztikus. "Nagyon büszke vagyok, hogy ellene versenyezhettem" - mondta a vágtázó, akit "japán Boltnak" is neveznek.


A legnagyobbnak is szüksége van segítségre


Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke szerint Bolt pályafutásához nem lehet mit hozzáfűzni, mert "egy zseniről van szó". „Muhammad Alira sem figyeltek ennyire a tömegek. A jó és a nagyszerű sportoló közt a különbség, hogy a nagyszerűek sokáig fenn tudják tartani teljesítményüket, Boltnak ez sikerült.

Bolt 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban megnyerte a 100 és a 200 métert, valamint tagja volt a 4x100-as váltónak. Rióban is triplázott, ezzel feljött a legeredményesebb olimpikonok örökranglistájának hatodik helyére.

A jamaicai sztár a két sprintszám világcsúcstartója, előbbiben háromszoros, utóbbiban négyszeres világbajnok, és a váltóval is nyert négy vb-t.